Αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης και τσουχτερά πρόστιμα θα βρίσκονται όσοι κακοποιούν ζώα εργασίας, σύμφωνα με τροποποίηση στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, με σημαντικότερη εκείνη που αφορά όλους όσοι κακοποιούν ζώα εργασίας.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, τα άτομα αυτά θα καταγράφονται στο μητρώο παραβατών και θα υπόκεινται στο καθεστώς των αυστηρών προστίμων αλλά και των ποινών κάθειρξης που προβλέπονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις βάναυσης συμπεριφοράς σε ζώα. Άλλη τροποποίηση προβλέπει μεταβατική περίοδο έξι μηνών για την προσαρμογή των δήμων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπεται για τη δημιουργία ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος για την περισυλλογή, την κτηνιατρική περίθαλψη, τη σήμανση, την στείρωση και την εύρεση αναδόχου αδέσποτων ζώων.

«Με τον τρόπο αυτό ελέγχουμε την κακοποίηση στην πηγή, στο μέτρο του δυνατού», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε, εκ νέου, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους. «Μας λέτε ότι το σχέδιο νόμου δεν υπηρετεί τους στόχους του. Αλλά –για ακόμα μία φορά– δεν άκουσα γιατί ακριβώς δεν το κάνει. Δεν άκουσα να μας λέτε προς ποια κατεύθυνση θα θέλατε να ήταν συγκεκριμένα άρθρα επί των οποίων εκφράζετε τις ενστάσεις σας, έτσι ώστε και εγώ, από την πλευρά μου, να μπορώ να πω –σε επίπεδο Κυβέρνησης– ποιες από τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης γίνονται δεκτές και ποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι μέσω του προγράμματος «Άργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των δήμων με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και διευκρίνισε ότι η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος  θα βγει αμέσως μετά την έκδοση του νόμου σε ΦΕΚ. Πρόσθεσε, δε, ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, ετησίως, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, για θέματα που σχετίζονται με την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων και συναφείς δράσεις, θα είναι επαναλαμβανόμενη. Θα δίνεται, δηλαδή, κάθε χρόνο, καθώς αφορά στις λειτουργικές δαπάνες των δήμων.