Με στόχο τη διόρθωση και αναβάθμιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας  και την αντιμετώπιση νέων μορφών εγκληματικότητας, όπως τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και την ενδοοικογενειακή βία, προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον υπουργό Κων. Τσιάρα, και τον υφυπουργό, Γ. Κότσιρα.

Τα 4 βασικά σημεία αλλαγών είναι τα εξής:

1. Προβλέπεται ως μοναδική ποινή τα ισόβια, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν και εναλλακτική ποινή ως 15 χρόνια) για:

ανθρωποκτονίες
Εσχάτη προδοσία
Ομαδικούς βιασμούς
Θανατηφόρους βιασμούς
Και βιασμούς ανηλίκων
Θανατηφόρες ληστείες

Προβλέπονται βαριές ποινές ως 15 χρόνια κάθειρξη

Για βαριές σωματικές βλάβες
Για πρόκληση αναπηριών η παραμόρφωσης.
Για όλα τα ειδεχθή εγκλήματα, ανθρωποκτονίες, ληστίες, τρομοκρατία

Οι κρατούμενοι θα παραμένουν περισσότερο χρόνο στη φυλακή, με υποχρεωτική την έκτιση των 4/5 της ποινής ενώ μέχρι σήμερα προβλέπεται η έκτιση των 3/5 ως προϋπόθεση για την απόλυση του κρατουμένου. Επίσης, ο κρατούμενος υποχρεούται στη φυσική παρουσία στη φυλακή με πραγματική παραμονή στο σωφρονιστικό κατάστημα, αφού δεν θα κρατούνται σπίτι με βραχιολάκι.

2. Εμπρησμός δασών και εγκλήματα κατά περιβάλλοντος
Τιμωρούνται με ισόβια αν προκλήθηκε θάνατος έστω και ενός ανθρώπου από εμπρησμό. Τα εγκλήματα αυτά μετατρέπονται από εγκλήματα αποτελέσματος σε εγκλήματα αφηρημένης διακινδύνευσης, δηλαδή για να τιμωρηθεί η πράξη δεν χρειάζεται να προκληθεί βλάβη, αλλά αρκεί να μπορεί να προκύψει κίνδυνος.
Ο εμπρησμός δάσους τιμωρείται ως κακούργημα με ποινή 8 χρόνια κάθειρξη (μέχρι τώρα ήταν πλημμέλημα).
Αν από τον εμπρησμό προκύψει οικολογική καταστροφή ή υποβίβαση του φυσικού περιβάλλοντος η ποινή φθάνει τα 15 χρόνια. Επίσης προβλέπονται βαριές ποινές για μη ελεγχόμενη αλιεία με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

3. Εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής

Προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο. Επιπλέον, επαναφέρεται το αδίκημα της αιμομιξίας ως κακούργημα. Ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων.

4. Εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων

Προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων. Η αποπλάνηση ανηλίκων θα τιμωρείται ως κακούργημα. Προβλέπεται η εξέταση ενηλίκων θυμάτων αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παρουσία ψυχολόγου.

Η αναβάθμιση του Ποινικού κώδικα με στόχο την αντιμετώπιση νέων μορφών εγκληματικότητας που μαστίζουν την ελληνική επικαιρότητα όπως τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και τα εγκλήματα κατά του φυσικού περιβάλλοντος είναι αναγκαία και επείγουσα. Ωστόσο, η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στη φυλακή των κρατουμένων με φυσική παρουσία ενώ υπάρχει η τεχνολογία για κατ’οίκον εγκλεισμό και επιτήρηση, δεν προσφέρει τίποτα άλλο πέρα από την συμφόρηση στα ήδη ασφυκτικά σωφρονιστικά καταστήματα, με απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης. Και αυτό το ζήτημα είναι ένα πρόβλημα που δεν αναγνωρίζει και δεν απευθύνει καθόλου το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ενώ την ίδια στιγμή και μάλιστα σε καιρό πανδημίας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων συρρικνώνονται διαρκώς.