Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το 53% των παιδιών που συμμετείχε στο πρόγραμμα βίωνε επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα. Επιπλέον, στο 64% των οικογενειών τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος.

Παράλληλα έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλύπτει ότι η κρίση προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στους δείκτες γονιμότητας.

Οπως εξηγεί ο διευθυντής του Κέντρου Διονύσης Μπαλούρδος: «Καθώς ο κίνδυνος φτώχειας φτάνει σε υψηλά επίπεδα αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τα ζευγάρια που αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο δείκτη γονιμότητας ο οποίος ανέκοψε την ανοδική του πορεία το 2009, που ήταν 1,49 παιδιά ανά γυναίκα, προσεγγίζοντας το 2013, την τιμή 1,3 παιδιά ανά γυναίκα».

Προσθέτει επίσης ότι: «Οι ειδικοί θεωρούν ορόσημο το όριο του 1,5 παιδιά ανά γυναίκα, επισημαίνοντας την “παγίδα της γονιμότητας” που σημαίνει ότι όποιος πέσει κάτω από αυτό το όριο δύσκολα μπορεί να ανατρέψει τον δείκτη. Το δεύτερο όριο του 1,3 παιδιά ανά γυναίκα αποκαλείται χαμηλή γονιμότητα: είναι πια το όριο, όπου δύσκολο να λάβεις μέτρα πολιτικής και να επηρεάσεις τον δείκτη».