Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 87% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας απαιτούν τουλάχιστον δύο χρόνια πρακτικής εμπειρίας, όταν το 75% των νέων δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε πρακτική άσκηση, με τις επιχειρήσεις να αναζητούν εργαζόμενους με εμπειρία, αλλά με πολύ χαμηλές αμοιβές, τη στιγμή που δεν επενδύουν καθόλου στην κατάρτιση του προσωπικού τους.
Όπως φαίνεται μόνο ένας στους δύο εργαζόμενους έχει τα προσόντα που απαιτεί η σύγχρονη αγορά εργασίας. Από αυτούς το 13% των φοιτητών σπουδάζει ανθρωπιστικές επιστήμες, το 12% επιστήμες εκπαίδευσης, ενώ μόλις το 4% φοιτά σε σχολές πληροφορικής, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής έχουν αυξηθεί κατά 20%, όταν η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει.
Έξι εκατομμύρια ανενεργοί
Από τα έντεκα εκατομμύρια πληθυσμού της Ελλάδας, το 55%, (6 εκ.) δεν συμμετέχουν ενεργά στο εργατικό δυναμικό. Από τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια, το 72% εργάζονται επίσημα, ενώ 1,4 εκ. είναι άνεργοι, από τους οποίους 642.800 είναι κάτω από 35 χρονών. Το 71% είναι μακροχρόνια άνεργοι. Το σύνολο των εργαζομένων αντιστοιχεί πλέον μόνο στο 33% του πληθυσμού. Σε κάθε έναν εργαζόμενο, αντιστοιχούν δύο που δεν εργάζονται.
Χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις
Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα έχασε περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια, 21% των συνολικών θέσεων εργασίας του 2008, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλο κύμα μετανάστευσης προς το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 200.000 Έλληνες, οι περισσότεροι των οποίων κάτω των 35 ετών, έχουν φύγει από τη χώρα από την έναρξη της κρίσης και εργάζονται στο εξωτερικό. Είναι συνήθως επαγγελματίες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεξιότητες που αναζητούν καριέρα κυρίως στην ΕΕ (το 71% του συνόλου). Πάνω από το 50% όσων μεταναστεύουν εντός της Ένωσης, απορροφούνται από Γερμανία και Βρετανία.