Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, πιο ευάλωτοι είναι ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα υγείας, καθώς είναι κατά 48% πιο πιθανό να μην μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας λόγω κόστους. Αντίστοιχα, και οι γυναίκες έχουν 43% μεγαλύτερη πιθανότητα από τους άνδρες να δηλώσουν το ίδιο.

Επιπλέον, οι ερωτώμενοι υπολόγισαν το μέσο κόστος για τις ανάγκες της υγείας τους τον τελευταίο χρόνο στα 955 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ότι σήμερα που υπάρχουν χρήματα για να γίνουν προσλήψεις δεν υπάρχει προσφορά για να καλυφθούν οι κενές θέσεις. «Όλη η μεταρρύθμιση την οποία επιχειρούμε, έχει να κάνει με την προσέλκυση νέων γιατρών στο σύστημα. Η ελευθερία παροχής ιδιωτικού έργου από έναν γιατρό του δημοσίου τομέα, είναι μεγάλο κίνητρο», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Α. Γεωργιάδης και αποκαλύπτει με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτό: «Όταν ένας γιατρός του ΕΣΥ έχει ολοκληρώσει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή έχει κάνει το ωράριο του, τις εφημερίες του, θα μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του να έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εργασιακή σχέση θέλει. Αυτό μπορεί να είναι από το ιδιωτικό ιατρείο έως και μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία, τονίζει πως όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές θέλουν χρόνο για να βρουν το δρόμο τους.

Τέλος, ανασύρει το «φακελάκι» ως απειλή και υποστηρίζει ότι η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου είναι η λύση για την αντιμετώπισή του: «Οι περισσότεροι γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι, θα έχουν από δω και στο εξής μια νόμιμη διαδικασία -να μην αισθάνονται ότι είναι τα “κορόιδα”, ότι είναι οι τίμιοι και οι άλλοι οι… “έξυπνοι” που παίρνουν το φακελάκι- με τη δουλειά τους και την αξία τους να βγάζουν επιπλέον εισοδήματα. Αυτόν τον καλό γιατρό τον επιβραβεύουμε. Με τον άλλον έχουμε μέτωπο».