Το ΔΠΔ έκανε γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να έχουν διαπραχθεί στην περιοχή. «Είναι μια στιγμή αντικειμενικότητας, μια στιγμή ήσυχου προβληματισμού και πρέπει να είναι μια στιγμή κατά την οποία η διεθνής κοινότητα και το διεθνές οικοδόμημα που χτίστηκε στα ερείπια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου… θα διασφαλίσει δεν θα γίγουν ξανά… αποτρόπαια γεγονότα», είπε ο Χαν.

Πρόσθεσε πως «εξετάζουμε ανεξάρτητα την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Εξετάζουμε τα γεγονότα στο Ισραήλ… Χρειαζόμαστε συνεργασία. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Αλλά θα έχουμε την αποφασιστικότητα, την αντοχή και τον επαγγελματισμό για να διαχωρίσουμε τους ισχυρισμούς από τα γεγονότα».

Να τονιστεί πως ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου σοκάρει, καθώς ξεπέρασε τον ετήσιο αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε όλες τις ζώνες συγκρούσεων του κόσμου από το 2019.

Όπως σημειώνει η οργάνωση Save the Children, από τις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον 3.257 παιδιά έχουν αναφερθεί ότι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων τα 3.195 στη Γάζα, 33 στη Δυτική Όχθη και 29 στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα Υπουργεία Υγείας της Γάζας και του Ισραήλ αντίστοιχα. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα παιδιά αποτελούν πάνω από το 40% των 7.703 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα και πάνω από το ένα τρίτο όλων των νεκρών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ.Παράλληλα, τουλάχιστον 6.360 παιδιά έχουν τραυματιστεί στη Γάζα, καθώς και 180 παιδιά στη Δυτική Όχθη και 74 παιδιά στο Ισραήλ.