Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για μία από τις πρώτες υποθέσεις σε όλον τον κόσμο όπου ένας υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος θεωρείται υπόλογος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία. Η Μπουζέν τέθηκε υπό έρευνα για «έκθεση σε κίνδυνο της ζωής άλλων», δήλωσε ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου , αλλά όχι για ένα δεύτερο πιθανό αδίκημα της «αποτυχίας να σταματήσει μια καταστροφή».

Το ειδικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας που ερευνά την υπόθεση, εξετάζει τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών. Κατά την έρευνα εντοπίζονται ερωτήματα που έχουν τεθεί σε πολλές χώρες όπως: Ήταν η κυβέρνηση επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την πανδημία; Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στην πολιτική της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, αντικατόπτριζαν την εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων ή ήταν ένδειξη πολιτικής ανεπάρκειας;

Η πρώην υπουργός και γιατρός, η οποία θα μπορέσει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, παρέστη σε ακρόαση στο δικαστήριο την Παρασκευή, καλωσορίζοντας «μια εξαιρετική ευκαιρία να δώσω εξηγήσεις και να διαπιστώσω την αλήθεια». Παράλληλα τόνισε ότι δεν θα αφήσει να απαξιωθεί η κυβέρνηση ή τα πεπραγμένα της ως υπουργού, «τη στιγμή που κάναμε τόσα πολλά για να προετοιμάσουμε τη χώρα μας για μια πανδημία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».

Με ειδίκευση στον καρκίνο και τις μεταμοσχεύσεις, η πρώην υπουργός είχε δηλώσει σε κοινοβουλευτική έρευνα ότι είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο Μακρόν και τον τότε πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ για τους πιθανούς «κινδύνους» του Covid-19 ήδη από τον Ιανουάριο του 2020. Η προκαταρκτική έρευνα είναι ένα πρώτο βήμα. Οι δικαστές θα αποφασίσουν αν θα δώσουν συνέχεια στην υπόθεση ή θα την βάλουν στο αρχείο. Ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο διάδοχος της Μπουζέν στο υπουργείο, ο Ολιβιέ Βεράν.

Υπενθυμίζεται πως προ λίγων ημερών την επικείμενη παραίτησή του και την απόφαση να μη διεκδικήσει επανεκλογή με το Φιλελεύθερο κόμμα, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Ιαπωνία. Αφορμή, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, στάθηκε η έξαρση του κορονοϊού, η αδυναμία διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και οι 16000 νεκροί σε μια χώρα με 128 εκατομμύρια πληθυσμό.

Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας από τα αρμόδια όργανα, αν και συχνές είναι οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση κυρίως από το υγειονομικό προσωπικό που είναι στο πεδίο της μάχης. Τα «φάσκω-αντιφάσκω» από επίσημα κυβερνητικά χείλη και οι διαφορετικές απόψεις της επιτροπής των ειδικών για το ζήτημα, δεν έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ερευνών.