Ο Διεθνής Οργανισμός «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) με ανακοίνωσή του απευθύνει κάλεσμα προς την ελληνική αστυνομία για την πραγματοποίηση ενεργειών ώστε να ενισχυθεί η προστασία των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, με αφορμή τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ  και των σοβαρότατων καταγγελιών του Κώστα Βαξεβάνη περί ύπαρξης συμβολαίου θανάτου εις βάρος του.

Στην αναφορά του RSF με τίτλο «Η ελληνική αστυνομία πρέπει να αποδείξει ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να στηριχθούν για την προστασία τους», ο Οργανισμός επισημαίνει τη σημασία του να πραγματοποιηθούν βήματα από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες προστασίας των δημοσιογράφων.

Ο RSF καλεί για ακόμη μια φορά τις Αρχές να διερευνήσουν τα όσα αποκάλυψε ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento. «Δύο εβδομάδες μετά την εκτέλεση του δημοσιογράφου του Star Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του, ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης της εφημερίδας Documento, γνωστοποίησε στις 24 Απριλίου τις καταγγελίες του περί ύπαρξης συμβολαίου θανάτου εις βάρος του» αναφέρει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας πως «όπως ο Καραϊβάζ, έτσι και ο Βαξεβάνης είχε προσωπικά ερευνήσει την αμφιλεγόμενη απόφαση για τη διάθεση αστυνομικής φρουράς στον Μένιο Φουρθιώτη, απόφαση η οποία αργότερα αποσύρθηκε».

Ο επικεφαλής του τμήματος της ΕΕ και των Βαλκανίων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Πάβολ Σζάλαϊ, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό για την ελληνική αστυνομία να αποδείξει ότι μπορεί να την εμπιστευθούν οι δημοσιογράφοι για την προστασία τους. Μία πρώτη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση θα αποτελέσουν οι ενδελεχείς έρευνες περί των εμπλεκομένων και των κινήτρων της δολοφονίας Καραϊβάζ. Ενδελεχείς έρευνες πρέπει επίσης να διαταχθούν και για τις αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη περί διαφθοράς εντός του κρατικού μηχανισμού».

Ο Πάβολ Σζάλαϊ υπογράμισε ότι «Η παρενόχληση των ρεπόρτερ που υπηρετούν το ερευνητικό ρεπορτάζ πρέπει να σταματήσει άμεσα», ενώ το RSF επισημαίνει ότι η δυσπιστία των Ελλήνων δημοσιογράφων προς την ελληνική αστυνομία έχει αυξηθεί, «όχι μόνο λόγω της ύπαρξης υποψιών για διαφθορά εντός του σώματος, αλλά από την άσκηση βίας και τις συλλήψεις δημοσιογράφων οι οποίοι κάλυπταν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ή ρεπορτάζ που αφορούσαν το προσφυγικό ζήτημα. Παράλληλα, το αίσθημα περί αυξημένου κινδύνου όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ενισχύθηκε μετά τις νέες αποφάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά την αστυνόμευση».

Ο οργανισμός εντοπίζει  «έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των θεσμών όσον αφορά την προστασία των δημοσιογράφων», με την αναφορά του να καταλήγει στην επισήμανση πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 70η θέση της κατάταξης (μεταξύ 180 χωρών) στον πίνακα περί Ελευθερίας του Τύπου του εν λόγω Οργανισμού.

Διαβάστε εδώ τη νέα έκθεση του RSF