Η μία μετά την άλλη αποκαλύπτονται τις τελευταίες ώρες υποθέσεις με εικονικούς εμβολιασμούς ή ψευδή αποτελέσματα τεστ και συγκεκριμένα μετά την υπόθεση με τους εικονικούς εμβολιασμούς 33 ατόμων στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, σήμερα έγινε γνωστό ότι και υγειονομικοί προσπάθησαν να εξαπατήσουν τις υγειονομικές αρχές και να εμφανιστούν ως δήθεν εμβολιασμένοι. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τέσσερις υγειονομικοί που εργάζονται στο νοσοκομείο «Γεννηματά» στη Θεσσαλονίκη αλλά και τρεις υγειονομικοί από Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ για τους υγειονομικούς στη Θεσσαλονίκη, που φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά πιστοποιητικά. Το ένα άτομο φέρεται να είναι πολύ στενό συγγενικό πρόσωπο της διοικητικής υπαλλήλου που πρωταγωνίστησε στην υπόθεση του Παλαμά Καρδίτσας, ενώ και οι άλλοι φέρονται να συνδέονται συγγενικά ή φιλικά μαζί της.

Έρευνες και σε Κοζάνη

Όσον αφορά στην Κοζάνη, σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ από την Κοζάνη, το ένα αφορά σε μια νοσηλεύτρια, της οποίας το πιστοποιητικό έχει εκδοθεί από τον Παλαμά Καρδίτσας, ενώ τα άλλα δύο, ενός γιατρού και μιας νοσηλεύτριας που δόθηκαν από Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Το ενδεχόμενο εμπλοκής και νοσηλεύτριας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης στα άτομα που φέρονται να έχουν λάβει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το “κύκλωμα” που δρούσε στον Παλαμά Καρδίτσας εξετάζει, πλέον, σοβαρά η διοίκηση του ιδρύματος, σε στενή συνεργασία με την 3η ΥΠΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia πρόκειται για νοσηλεύτρια από την Κοζάνη, ηλικίας 45-50 ετών, η οποία αρχικά δεν επιθυμούσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και στη συνέχεια προσκόμισε πιστοποιητικό εμβολιασμού από το…Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, υποστηρίζοντας ότι μετέβη εκεί επειδή είχε αρκετούς γνωστούς.

Ο διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος ανέφερε στο kozanimedia πως «ούτως ή άλλως όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όλων των εργαζόμενων υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο» ,ενώ ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Ντέντης ανέφερε πως υπάρχει θέμα προς έρευνα και μόνο.

Έρευνες για πλαστά πιστοποιητικά στην Καβάλα

Δέκα πιστοποιητικά νόσησης κατατέθηκαν από το προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας τον τελευταίο μήνα, όλα μέσα από τις διαδικασίες του Νοσοκομείου, όπως αναφέρει ο διοικητής του, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης. Ο διοικητής του νοσοκομείου θα προχωρήσει στην διαδικασία επιβεβαίωσής τους, προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση.

Καταγγελία και για ψευδές τεστ στη Σαντορίνη

Άλλο ένα περιστατικό που χρήζει διερεύνησης ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τη Σαντορίνη. Για το νοσοκομείο του νησιού υπάρχει επώνυμη αναφορά για βεβαιώσεις αρνητικών τεστ κορονοϊού. Θέση για το ζήτημα  παίρνει το Σωματείο των εργαζομένων, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «οι βεβαιώσεις έφεραν το λογότυπο και τη σφραγίδα του Νοσοκομείου, χωρίς ωστόσο να φέρουν τον αριθμό μητρώου ασθενούς, το όνομα και τη σφραγίδα του υπεύθυνου ιατρού, παρά μόνο μια μονογραφή» Οι εργαζόμενοι τάσσονται «απέναντι σε κάθε παράνομη κι ανήθικη πράξη, που βάλλει και διασύρει το Νοσοκομείο μας και δηλώνουμε πως δεν θα μείνουμε αμέτοχοι ούτε άπραγοι σε τέτοιου είδους περιστατικά» ενώ ζητούν πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων.

Βαριά πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης

Επισημαίνεται πως τσουχτερό πρόστιμο για όσους συλλαμβάνονται να κάνουν χρήση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού για κορονοϊό ή πλαστή βεβαίωση νόσησης προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας. Στην τροπολογία υπάρχει τροποποίηση άρθρων περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού προσωπικού που απασχολείται σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας και προβλέπονται παρατάσεις έκτακτων ρυθμίσεων λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, όπως η διάθεση αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου και ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος για σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.
Ο κάτοχος αλλά και ο εκδότης των πλαστών πιστοποιητικών θα τιμωρούνται με 5000 ευρώ πρόστιμο αλλά και από 10.000 έως και 200.000 ευρώ σε εργοδότες ιδιωτικών δομών υγείας και αυτές που είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός και απασχολεί ανεμβολίαστο προσωπικό – και στους ιδιώτες υπόχρεους που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο αναφέρει το εξής: «Σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Στον υπάλληλο του Δημοσίου οποιοδήποτε ή τον οποιονδήποτε άλλο τρίτο, συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πράξεις του πρώτου εδαφίου, επιβάλλεται, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε πράξη».