Στο ΙΚΑ ενσωματώνονται από το 2015 με διατήρηση, όπως λέει το υπουργείο, της οικονομικής τους αυτοτέλειας, ολα τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία ΝΠΔΔ που χορηγούν εφάπαξ
Η απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση για τις διοικητικές ενοποιήσεις προβλέπει τη συγχώνευση στο ΙΚΑ – με διατήρηση, όμως, της οικονομικής τους αυτοτέλειας – του ταμείου επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑ και των ταμείων παροχών πρόνοιας και εφάπαξ. Θα ενσωματωθούν δηλαδή στο ΙΚΑ, το ΕΤΕΑ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) καθώς και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Επίσης, στο ΝΑΤ θα ενταχθούν τα δύο ταμεία πρόνοιας των κατώτερων πληρωμάτων και των αξιωματικών.
Τα τέσσερα ταμεία κύριας σύνταξης που δεν θίγονται από τις αλλαγές είναι ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΕΤΕΑ, δηλαδή το ταμείο μηχανικών δικηγόρων, γιατρών – φαρμακοποιών.
Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση και τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής»:
• Θα ενοποιηθούν οι κομβικές διαχειριστικές λειτουργίες όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων, σε ενιαίους, ισχυρούς μηχανισμούς.
• Θα υπάρξει ένας ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών και ένα κέντρο απονομής συντάξεων, ενώ
• Εως τον Μάρτιο του 2015 όλα τα λογιστήρια των Ταμείων θα είναι διασυνδεδεμένα, προκειμένου σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει κανείς τα οικονομικά για το σύνολο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Αυτό που δεν λέει ξεκάθαρα ο υπουργός, το περιγράφει όμως με λεπτομέρειες, είναι ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία ενοποίηση Ταμείων, το σύστημα θα είναι ενιαίο, διοικητικά και λειτουργικά. Οπως αποκαλύπτει βέβαια, θα υπάρξουν και κάθετες παρεμβάσεις.
Ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει επίσης, πως οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν, δίνει μια πρώτη… γεύση από τις αναλογιστικές μελέτες των Ταμείων, δηλώνοντας ότι οι δαπάνες δεν αυξάνονται πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ, από σήμερα έως το 2060, ενώ χαρακτηρίζει την πρόσφατη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών τελευταία και καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να συμμορφωθούν.
Στα εργασιακά, τέλος, σύμφωνα με την ίδια συνέντευξη, κλείνει την πόρτα σε κάθε ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, επισημαίνοντας ότι μόνο οριακές βελτιώσεις μπορεί να γίνουν, καθώς έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο, ενώ τάσσεται υπέρ συγκεκριμένων αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως στα σημεία που είτε έχουν ξεπεραστεί είτε καταστρατηγούνται.
Η τρόικα έχει στα χέρια της την τελική μελέτη του ΚΕΠΕ, η οποία και δίνει το στίγμα των όσων σήμερα ζητά. Η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και των συντάξεων αναμένεται να δοθεί στον υπουργό Εργασίας σε λίγες μέρες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τα «μαντάτα» δεν θα είναι ιδιαιτέρως ευχάριστα για την αντοχή του συστήματος. Λέγεται μάλιστα ότι το πλέον δύσκολο διάστημα θα είναι τα επόμενα πέντε έξι χρόνια, αφού η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 20%, σε συνδυασμό με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την ανασφάλιστη εργασία, λειτουργούν ως βόμβα στα θεμέλια του συστήματος. Οι διοικήσεις ωστόσο των ταμείων, που αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, πέρα από την κρατική χρηματοδότηση ποντάρουν και σε αύξηση των εσόδων των ταμείων, κυρίως από τη ρύθμιση των χρεών που έχουν δημιουργηθεί τον καιρό της κρίσης σε 100 μηνιαίες δόσεις. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί.