Ο ιδιοκτήτης των Jumbo, Απόστολος Βακάκης, που πέρσι πρότεινε απασχόληση των εργαζομένων επτά ημέρες την εβδομάδα ασταμάτητα και 12ωρες βάρδιες συνεχίζει με την ανοχή των κυβερνώντων να επιστρατεύει αντεργατικούς κανονισμούς.

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει τον νέο κανονισμό εργασίας που εγκρίθηκε και δίνει το δικαίωμα στην διοίκηση να μετακινεί τους εργαζόμενους όποτε και όταν θέλει ανά την Ελληνική Επικράτεια! Παράλληλα, προβλέπει ότι το διάλειμμα (ακόμα και την αλλαγή ρούχων) το …δουλεύεις, ότι το ωράριο εργασίας και οι άδειες είναι «λάστιχο» και ορίζονται από την εργοδοσία σύμφωνα με τις …ανάγκες (κέρδη) της εταιρείας! Μάλιστα, πέφτουν και «τιμωρίες» που προβλέπουν αφαίρεση μισθού!

Τα εξώφθλαμα, αντεργατικά σημεία που προβλέπει ο νέος κανονισμός και δίνουν στην επιχείρηση Jumbo δυνατότητες σε βάρος των εργαζομένων όπως καταγγέλλει ο ΣΕΑ είναι τα εξής:

-Με βάση το άρθρο 14, παρ 1β, μπορεί να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας! Δηλαδή αυτό το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη.

-Με βάση το άρθρο 15, παρ1, μπορεί να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας. Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλλειμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.α).

-Με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την eταιρεία!

-Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων» και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.

-Με βάση το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο «στον παραβάτη – εργαζόμενο» αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του.