«Απαραίτητο εφόδιο για τους νέους θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός τους, και όχι μόνο για τους πρωτοετείς» ανέφερε κατά την έναρξη της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. συμπληρώνοντας ότι «τα επόμενα επιδημικά κύματα θα πυροδοτώνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα της νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους».

Στη συνέχεια, η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού των εφήβων, ηλικίας 15-17 ετών, υπενθυμίζοντας ότι «ο κίνδυνος από τη νόσηση είναι μεν μικρός αλλά υπαρκτός, και θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι και σε αυτές τις ομάδες ηλικιών  υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα», ενώ συμπλήρωσε πως το κύριο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά του ιού στο περιβάλλον τους.

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία του ιού. Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων, που εκφράζονται γρήγορα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς» υποστήριξε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής, επικαλούμενη στοιχεία από την προδημοσίευση μιας έρευνας.

Υπενθύμισε μάλιστα τα οφέλη του εμβολιασμού ως προς την αποτροπή της βαριάς νόσησης και της νοσηλείας «σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%», σημειώνοντας ότι «ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων ενώ μειώνει το ιίκο φορτίο αλλά και την διασπορά». Στη συνέχεια επανέλαβε την μεγάλη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, επισημαίνοντας ότι «εν κινδύνω» από τη μετάλλαξη Δελτα βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι στην χώρα, χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα θετική την προσέλευση του πληθυσμού μετά την έκκληση για εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, ενώ στη συνέχεια απαρίθμησε μια σειρά λόγων για τους οποίους ο εμβολιασμός ενδείκνυται «ή μάλλον επιβάλλεται», σε μια προσπάθεια απομυθοποίησης των αιτιών και των εσφαλμένων αντιλήψεων που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από τον εμβολιασμό, «ιδιαίτερα τους νέους».

Ειδική μνεία έκανε, μεταξύ άλλων, στους «λαθρεπιβάτες της ανοσίας» επισημαίνοντας ότι πρόκειται για άτομα που πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και δεν χρειάζεται να κάνουν οι ίδιοι, προβάλλοντας το παράδειγμα των χωρών με υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. «Φαίνεται πως οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους» κατέληξε η Μ. Θεοδωρίδου.

«Ξεπεράσαμε το 50% στον γενικό πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί με μία δόση»

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα έγιναν περισσότεροι από 75.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με σχεδόν 95.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9.300.000 εμβολιασμοί, 5.260.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας, ότι «ξεπεράσαμε το 50% στον γενικό πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί με μία δόση». Προσέθε ωστόσο πως τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ανέρχονται σε 4.300.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 41%.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως «ξεπεράσαμε το φράγμα του 70% πλήρως εμβολιασμένων για τα άτομα άνω των 60 ετών ότι κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Επιτροπής εμβολιασμών, την Πέμπτη 15 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου οι γονείς των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31.12.2005 να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το εμβολιασμό των παιδιών με το σκεύασμα της Pfizer.

Τέλος, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι πλέον καταργείται η «ποινή» των 6 ημερών που προβλεπόταν σε περίπτωση που κάποιος ακύρωνε για περισσότερες από δύο φορές τον προγραμματισμένο εμβολιασμό του.