Σύμφωνα με το LamiaReport επρόκειτο για πολύπειρο εργάτη χρόνια στη ΛΑΡΚΟ που εκτελούσε κανονικά την εργασία του στο τμήμα όταν συνέβη η έκρηξη.

Το Συνδικάτο Μετάλλου μόλις μία μέρα πριν, έκανε βαρυσήμαντη καταγγελία για παραλίγο ομαδικό δυστύχημα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων στο ίδιο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

«Την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 γύρω στις 11 το πρωί, στην αίθουσα των ηλεκτρικαμίνων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, έλαβε χώρα σοβαρότατο συμβάν όπου από θαύμα δεν καταγράφεται ως ομαδικό δυστύχημα.

Συγκεκριμένα. Στην μία από τις τρεις γερανογέφυρες της αίθουσας, κατά την ώρα ηλεκτρολογικών δοκιμών στο άγκιστρο 25 τόνων, έχοντας αγκιστρωμένο και φορτωμένο  τον κάδο μεταφοράς  μεταλλεύματος (ben), κόπηκε το συρματόσχοινο με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί πτώση του φορτίου . Οι πρώτες, εμπειρικές προσεγγίσεις, με κάθε επιφύλαξη, δείχνουν κακή ποιότητα συρματόσχοινου.

Όσοι εργαζόμαστε στη ΛΑΡΚΟ καλούμε κάθε αρμόδια υπηρεσία να πάρει μέτρα. κυριολεκτικά, βρέχει φωτιά στη στράτα μας.

Από θαύμα δεν χτύπησαν οι συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι που έκαναν τις δοκιμές. Από θαύμα δεν έπεσε το Ben με το πυρωμένο μετάλλευμα  που μεταφέρει επάνω σε εργαζόμενους, όπου συχνό φαινόμενο είναι να βρίσκονται ανά δεκάδες σε διάφορες εργασίες στην αίθουσα.

Καταγγέλλουμε και πιστοποιούμε πως στο σύνολο του εργοστασίου η κατάσταση ως προς την ασφάλεια της εργασίας έχει ξεφύγει σε επίπεδο ρεκόρ.

Υπάρχουν ελλείψεις στη χορήγηση μέτρων ατομικών προστασίας αλλά και όταν δίνονται είναι κακής ποιότητας. Ολόκληρες εγκαταστάσεις και μηχανήματα έχουν άμεση ανάγκη από επισκευές, δεν λειτουργούν οι αυτοματισμοί ασφαλείας, έχει σαπίσει μεγάλο μέρος τους.

Το δε, κρυμμένο στους εργαζόμενους, μη αναρτημένο οργανόγραμμα της ΛΑΡΚΟ,  ακόμη και αυτό που είναι προϊόν δικιά της σκέψης και λογικής, έχει κατακρεουργηθεί» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, όπως είχε αναδείξει το TPP σε ρεπορτάζ του, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, η ΛΑΡΚΟ, απαξιώνεται και μαζί της απαξιώνονται οι εργασιακές συνθήκες και σχέσεις αλλά και οι κανόνες ασφαλείας.

«Πιο συγκεκριμένα από το 2009 έως σήμερα η εταιρεία μετράει 5 εργατικά δυστυχήματα και πολλά εργατικά ατυχήματα, που η φύση της εργασίας είναι τέτοια (εργασία με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χύτευση μεταλλεύματος κ.λπ) που τα κατατάσσει στα πολύ σοβαρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις 27/8 του 2017. Στον χώρο των ηλεκτροκαμίνων του εργοστασίου, με θύμα έναν εργάτη που έπαθε σοβαρά εγκαύματα.

Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα αποκαλύπτουν τις πολύ επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στην ΛΑΡΚΟ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, με ευθύνη της διοίκησης, δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και έχει καταγγελθεί επανειλημμένα, ότι δεν υπάρχει εκσυγχρονισμένο σύστημα πυρόσβεσης το οποίο να ανταποκρίνεται στις συνθήκες εργασίας.

Στις 2/8 του 2009 σημειώθηκε το πρώτο εργατικό δυστύχημα της τελευταίας δεκαετίας. Μετά από έκρηξη που δημιουργήθηκε στην υψικάμινο του εργοστασίου ένας 36χρονος εργάτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Τον ίδιο μήνα στις 26/8, ένας 26χρονος πέθανε, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τέσσερεις συνάδελφοί του εκ των οποίων ο ένας κατέληξε στις 7/9, σημειώνοντας το δεύτερο εργατικό δυστύχημα της εταιρείας. Το περιστατικό συνέβη καθώς είχαν προσεγγίσει ένα καζάνι του εργοστασίου που είχε παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία με σκοπό να το επισκευάσουν. Το καζάνι με την καυτή λάβα όμως τρύπησε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας και οι υπόλοιποι τέσσερεις να μεταφερθούν με σοβαρότατα εγκαύματα στο νοσοκομείο.

Τότε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας είχε προχωρήσει στη σύλληψη επτά στελεχών του εργοστασίου, μεταξύ των οποίων και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης.

Στις 9/12 του 2013, σημειώθηκε το τρίτο εργατικό δυστύχημα, όταν 41χρονις εργάτης σκοτώθηκε μετά από πτώση 20 μέτρων στο κενό. Οι συνάδελφοί του τον περιέγραφαν ως εξαιρετικά έμπειρο, καθώς ήταν υπεύθυνος στον τομέα που γίνονταν οι εργασίες επισκευής των καζανιών. Την ημέρα του δυστυχήματος αυτός και το συνεργείο του, δούλευαν στα καζάνια τα οποία εκείνη την στιγμή επισκεύαζαν. Στο συγκεκριμένο τμήμα του εργοστασίου έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα, όμως μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε καταγραφεί ατύχημα από πτώση.

Το τέταρτο δυστύχημα σημειώθηκε την 1/04/2015. Αυτή τη φορά στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή Τσούκα Φθιώτιδας. Το δυστύχημα συνέβη μετά από ελεγχόμενη έκρηξη. Όταν οι εργαζόμενοι πλησίασαν για να δουν το αποτέλεσμα, το έδαφος υποχώρησε παρασέρνοντας δύο από αυτούς. Ο ένας κατάφερε να απεγκλωβιστεί ενώ ο δεύτερος καταπλακώθηκε από τα χώματα.

Το Πέμπτο και πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη στις 11/7/2019. Ένας 35χρονος ηλεκτρονικός στην ειδικότητα, σκοτώθηκε όταν γερανός μεταφοράς υλικού, τον χτύπησε στο κεφάλι.

Εδώ και τόσα χρόνια, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, κάθε φορά που συμβαίνει κάποιο εργατικό ατύχημα ή δυστύχημα, καταγγέλλουν την αδιαφορία της διοίκησης και του κράτους και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Η κατάσταση όμως φαίνεται να μην βελτιώνεται, ενώ οι ίδιοι αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες τους, ως «αναλώσιμο υλικό». Κάθε θάνατος συναδέλφου τους, αποτελεί απλά μια ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία της επιχείρησης, ωστόσο κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πόσες έχουν γραφτεί και το πόσες ακόμα μένουν να γραφτούν αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στην ΛΑΡΚΟ.»

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Α. Γαστεράτου:

ΛΑΡΚΟ: Ο πύρινος γίγαντας που τρώει τα παιδιά του