του Χρήστου Αβραμίδη

Ένας εργοδηγός του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησε ρατσιστική λεκτική επίθεση σε μετανάστη εργάτη και η εταιρεία αντί να τιμωρήσει τον ρατσιστή, τιμώρησε τον μετανάστη με εφτά μέρες στέρηση μισθού.

Με βάση τις μαρτυρίες που βρίσκονται στη διάθεση του μέσου, ο εργοδηγός έβρισε επανειλημμένα τον εργάτη αλβανικής καταγωγής και πραγματοποιούσε επιθέσεις εναντίον του για χρόνια. Μια μέρα, μάλιστα πήγε να τον χτυπήσει μες στον χώρο εργασίας του. Στη συνέχεια παρότι οι ψυχραιμότεροι εμπόδισαν τον εργοδηγό, αυτός φεύγοντας απείλησε τον μετανάστη εργάτη που διέμενε με την οικογένειά του στο νησί.

Μάλιστα ο εργάτης αλβανικής καταγωγής υπέβαλε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα, με την ελληνική αστυνομία να παραμένει άγνωστο προχώρησε σε κάποια κίνηση. Όμως, η ατιμωρησία του ρατσιστή εργοδηγού δεν σταμάτησε εκεί. Η Επιτροπή που συστάθηκε εντός της εταιρείας για να διερευνήσει το περιστατικό αθώωσε τον εργοδηγό και απέφυγε να καλέσει ως μάρτυρες  εργαζόμενους που επιβεβαίωναν και την ύπαρξη επιθέσεων από την πλευρά του εργοδηγού και τον ρατσιστικό τους χαρακτήρα.

Και σα να μην έφτανε αυτό, στη συνέχεια η εταιρεία τιμώρησε τον εργάτη αλβανικής καταγωγής με εφτά μέρες στέρηση μισθού «διότι μίλησε απρεπώς στον διευθυντή» και επειδή «άσκησε κριτική».

Και όλα αυτά υλοποιούνται από την κρατική ΔΕΔΔΗΕ, από στελέχη που πληρώνονται από τα δημόσια ταμεία.

Συνεπώς, ένας Αλβανός εργάτης, ένας εναερίτης από αυτούς που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να έχουμε ηλεκτρικό ρευμα, αφού πέρασε τόσα πολλά στη ζωή του και στέργιωσε επιτέλους σε ένα μέρος, εξωθείται σε παραίτηση, από μια μόνιμη εργασία.

Άμα δεν αλλάξει κάτι στη στάση της κρατικής εταιρείας, ο μετανάστης εργάτης θα παραιτηθεί από την δουλειά με την οποία θρέφει τα δύο παιδιά του, διότι δεν αντέχει να ζει σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δέχεται επιθέσεις για την καταγωγή του.

Επικοινωνήσαμε με τον ΔΕΔΔΗΕ και με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά δεν απάντησαν στις ερωτήσεις που τέθηκαν.