21 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ζακ Κωστόπουλος, η Zackie Oh, σκοτώνεται στο ξύλο. Συστημικά Μέσα πλέκουν ένα γαϊτανάκι που θέλει τον Ζακ να φταίει: ο κλέφτης, ο τοξικομανής, ο αλκοολικός, ο έτσι, ο αλλιώς. Δεν τους πέρασε. Τα στοιχεία μίλησαν και το κύμα συμπαράστασης του κόσμου δεν άφησε την υπόθεση να περάσει στα ψιλά γράμματα. Η έναρξη της δίκης των 6 κατηγορουμένων για τον φονικό ξυλοδαρμό του/της Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh στις 20/10/2021, συνοδεύτηκε από το αίτημα που έγινε δεκτό για αποκλεισμό των φωτορεπόρτερ από την δικαστική αίθουσα. Έτσι, τα μάτια του κόσμου έγιναν οι σκιτσογράφοι που αποτύπωσαν όσα οι κάμερες δεν μπόρεσαν.

Το OmniaTv, το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, διοργάνωσε εκδήλωση στο red’n noir, με θέμα τη δίκη της Γλάδστωνος. Τρεις μήνες και δέκα συνεδριάσεις από την έναρξη της δίκης για την δολοφονία Ζακ/Zackie Oh, η Άννα Νίνη, ο Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης και ο Λουκάς Σταμέλλος μίλησαν για τις εξελίξεις στην δικαστική αίθουσα, ενώ οι Kanellos Cob, John Antono και Chrispy Shift, σκιτσογράφοι της πρωτοβουλίας «Βλέπουμε με τα χέρια τους» σχολίασαν την εμπειρία τους από την αποτύπωση στιγμιότυπων από τη διαδικασία.

John Antono

«Εγώ βρέθηκα στην 7η δικάσιμο. Είχα ήδη μια εμπειρία από άλλες πρόσφατες δίκες, όπως της Χρυσής Αυγής και εκείνη της επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, οπότε είχα μια εμπειρία για το πού έπρεπε να εστιάσω» ανέφερε ο John Antono, μιλώντας για την εικονική απεικόνιση της δίκης.

«Στην Ελλάδα έχουμε την αποτύπωση των δικών της Χούντας, του Κοσκωτά και 17 Νοέμβρη.
Στη δίκη Ζακ γνώριζα ότι διαμεσολαβώ στην εικόνα της αίθουσας και στο κοινό που βρίσκεται απέξω. Η θέση μου δεν είναι να είμαι εκεί ως αμιγώς ουδέτερος παρατηρητής. Βρισκόμουν εκεί για να μεταδώσω μια εικόνα καταγγελτική απέναντι στην αδικία» σχολίασε.


22 Δεκεμβρίου το πρώτο σκίτσο. Ο διάσωσης του ΕΚΑΒ. «Το πρώτο είναι να αποτυπώσω εκφράσεις, τη γλώσσα του σώματος, βλέμματα. Πρόκειται για σύνθεση στιγμιότυπων, ενώ στο σπίτι μου το χρωματίζω και το ολοκληρώνω. Με ενδιαφέρουν κι οι εκφράσεις της έδρας».

«Ο φίλος του Χορταριά, του κατηγορούμενου μεσίτη, ήταν ακόμα πιο προκλητικός. Βρίσκονταν περίπου στην ίδια ευθεία με αυτή που καθόμουν εγώ. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κάνει αγώνα να μη μπουν φωτορεπόρτερ και είχαν ένα περίεργο ύφος απέναντι μας. Οι αντιδράσεις τους ήταν αμήχανες απέναντι μου, δε θέλαν να απεικονιστούν όποτε την πρώτη μία ώρα γυρνούσαν συνεχώς την πλάτη τους. Ο φίλος είχε έναν εριστικό τρόπο να στέκεται στον χώρο. Το ίδιο και ο μεσίτης. Η στάση σώματος του μεσίτη ήταν προκλητική, όχι τόσο συγκρατημένη, κι είχε αυτή τη στάση για αρκετή ώρα. Στεκόταν στο παράθυρο στην άκρη κι είχε έναν εριστικό τρόπο να στέκεται στον χώρο».

 


«Οι δύο δικηγόροι υπεράσπισης Ζακ σε μια στιγμή έντασης, είχαν κάποια διαμάχη με τους συναδέλφους της άλλης υπεράσπισης».

«Η Χριστίνα Βαρβία δέχτηκε απανωτές ερωτήσεις με σκοπό να αμφισβητηθεί η έρευνα που είχε κάνει».


«Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί. Πέρασαν τρεις ώρες για να ξεχάσουν ότι είμαι εκεί και να φανούν τα πρόσωπα τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιδιώξει και λόγω του επαγγέλματός τους να μην φανερώσουν τα πρόσωπα τους. Ήταν καχύποπτοι απέναντι μου. Η όλη φάση με τη μάσκα μου δημιουργεί ένα μυστήριο» είπε ο σκιτσογράφος.

«Να μη χρειαστεί να υπάρξουν ξανά τέτοια θύματα, να μην είμαστε σε τέτοιες δίκες. Αλλά κάθε φορά που θα χρειάζεται να είμαστε, θα είμαστε με την πλευρά των θυμάτων» κατέληξε.

Κanellos Cob

Ο Κanellos Cob βρέθηκε στη δικάσιμο της 18ης Ιανουαρίου. «Δε μου έχει αντέχει κάτι τέτοιο. Η όλη διαδικασία ,ψυχολογικά και πρακτικά, ήταν δύσκολη. Θέλεις να βγάλεις τα συναισθήματα που ξεπερνούν τον φωτογραφικό φακό» ανέφερε, αρχικά.


«Η ψυχολόγος, φίλη Ζακ, που την πέρασαν από 14 γενεές, αλλά απαντούσε με ψυχραιμία» σχολίασε. «Από την πλευρά των κατηγορούμενων, πολλές φορές κολλούσα γιατί άκουγα τι έλεγαν και έλεγα “τι είναι αυτά που λένε”. Αυτό έλεγε κι η έδρα».


Ο σκιτσογράφος αποτύπωσε και τον Λουκά Σταμέλο. Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου μεσίτη με επανειλημμένες διακοπές σε απειλητικό ύφος προειδοποιούσε τον δημοσιογράφο του OMNIA TV «να προσέχει τι λέει» και «ότι θα έρθει η σειρά του». Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος διατηρούσε λογαριασμό στο twitter, τον οποίο ενεργοποίησε λίγο καιρό μετά το λιντσάρισμα, μέσω του οποίου επιδιδόταν σε ύβρεις, ειρωνείες και μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον νεκρό και την οικογένειά του.

«Ήταν μια προσπάθεια τρομοκράτησης μαρτύρων» θα πει ο ίδιος. «Προσπαθούσαν να βγάλουν τον Ζακ, αλκοολικό, πρεζάκι, στο περιθώριο. Αυτά τα στοιχειά πέφτουν στο κενό, τον σκότωσαν στο ξύλο. Θυμάμαι τη μητέρα του όταν ο συνήγορος του μεσίτη άφησε υπόνοιες ότι είναι κλεπτομανής κλπ, παρενέβη και είπε «δε δικάζεται το παιδί μου».


Chrispy Shift

Η σκιτσογράφος Chrispy Shift, παίρνοντας τέλος τον λόγο, σημείωσε: «Η δικάσιμος που είχα πάει διεκόπη. Πρόλαβα τη χαρακτηριστική φιγούρα του μεσίτη, το πώς στεκόταν μέσα στην αίθουσα. Η στάση σώματος έδειχνε μια άνεση και μια μεγάλη επιθετικότητα. Έχει σημασία η παρουσία του κόσμου, να δημιουργεί ένα κλίμα, ένα μήνυμα, να ασκεί μια πίεση. Ο κατηγορούμενος δικαζόταν για δολοφονία και έκανε αστειάκια, μιλούσε στο τηλέφωνο, είχε μια χαλαρότητα…».

ZackieOh Justice Watch | Παρατηρητήριο της δίκης για τον φόνο του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh