«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να παραταθεί περαιτέρω αυτή η κρίση (…) Ο μουσουλμανικός κόσμος χρειάζεται συνεργασία και αλληλεγγύη, όχι άλλη διχόνοια», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που θα τον μεταφέρει στο Ριάντ.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί σήμερα στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν στο Κουβέιτ ενώ αύριο Δευτέρα θα πάει στο Κατάρ. Στις 5 Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπραχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι στηρίζει την τρομοκρατία. Το Κουβέιτ έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για τον τερματισμό της κρίσης.

«Από τις πρώτες στιγμές της κρίσης του Κατάρ εμείς ταχθήκαμε με την ειρήνη, τη σταθερότητα, την αλληλεγγύη και τον διάλογο. Έχουμε κάνει τις αναγκαίες προτάσεις στις διάφορες πλευρές και θα συνεχίσουμε», είπε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι στηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια του εμίρη του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ και κάλεσε τις άλλες χώρες της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν επίσης σθεναρά τις προσπάθειες του «αδελφού του».

Η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος του Κατάρ και διαθέτει μια στρατιωτική βάση στο εμιράτο. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο Ερντογάν θα γευματίσει σήμερα με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και το βράδυ θα γίνει δεκτός στο Κουβέιτ από τον εμίρη Αλ Σαμπάχ.