Κατά τις κοινές δηλώσεις στο Μαξίμου, οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών για το αιματοκύλισμα στη Γάζα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην αναφέρει καθόλου τις λέξεις «Γάζα», «Παλαιστίνη», «Ισραήλ» και να βάλει όλα τα περιφερειακά ζητήματα σε μια πρόταση λέγοντας «εξελίξεις που μας προβληματίζουν, στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, στον Καύκασο. Πάντα οφείλουμε να συγκλίνουμε στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας. Στην καταδίκη δηλαδή κάθε μορφής επιθετικότητας, εξτρεμισμού και τρομοκρατίας ανεξάρτητα με τη μορφή με την οποία αυτή εκδηλώνεται. Στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και στην προστασία των αξιών του ανθρωπισμού με ειδική έμφαση στην προστασία των αμάχων».

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε πολύ πιο υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

«Μιλήσαμε για το δράμα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Γάζα. Από την αρχή δεν εγκρίνουμε σε καμία περίπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι. Το γεγονός ότι όλα μετατράπηκαν σε μαζική τιμωρία, αλλά και η σφαγή 15.000 αμάχων πληγώνουν τις συνειδήσεις. Δεν θα έπρεπε να σιωπάμε στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου. Η επίτευξη εκεχειρίας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας. Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 είναι πλέον μονόδρομος. Ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον ως εγγυήτρια χώρα» είπε χαρακτηριστικά.