Μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο λιγότερες από δύο εβδομάδες αφού κέρδισε το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει τη χώρα του υπό καθεστώς επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «εντελώς πολιτική» και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει.

«Στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν γίνει πολύ σοβαρά σε ό,τι αφορά το εύρος της ισλαμοφοβίας. Η ΕΕ κλείνει τις πόρτες της στην Τουρκία και η Τουρκία δεν κλείνει τις πόρτες της σε κανέναν», τόνισε ο Τ.Ερντογάν, δείχνοντας φωτογραφίες τεμενών που έχουν υποστεί βανδαλισμό και φωτογραφίες μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιούν συγκέντρωση εναντίον του στην Ευρώπη.

«Αν δεν ενεργούν ειλικρινά, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φύγουμε. Γιατί να περιμένουμε κι άλλο; Μιλάμε εδώ και περίπου 54 χρόνια», επεσήμανε αναφερόμενος στην Συμφωνία της Άγκυρας του 1963, με την οποία αναγνωρίστηκε ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας να ενταχθεί σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Αν είναι απαραίτητο, σημείωσε, η Τουρκία μπορεί να κάνει ένα δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Brexit προσέφερε «ηρεμία» στη Βρετανία και πλέον «κατευθύνεται προς ένα νέο μέλλον».


Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις 


Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, μόλις το ζητήσουν. Ό,τι επιθυμούν, το κάνουμε. Όμως εξακολουθούν να μας κρατούν στην πόρτα», κατήγγειλε.

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που πέρασε στον δεύτερο γύρο έχει απειλήσει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, δήλωσε ότι το μπλοκ «βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης ή κατάρρευσης».

«Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν την Ευρώπη ζωντανή. Χρειάζεται μια χώρα σαν την Τουρκία, μια διαφορετική χώρα που συμβολίζει μια διαφορετική θρησκεία (…) Όμως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το γεγονός αυτό. Τους είναι δύσκολο να ενσωματώσουν μια μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία», εκτίμησε.

Η Ευρώπη, κατήγγειλε ο Ερντογάν, δεν έχει εκτιμήσει τον ρόλο της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος από τη γειτονική Συρία και το Ιράκ και πρόσθεσε ότι το βάρος έχει πέσει στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι δεν θα μπορέσει να επιλυθεί η κρίση στη Συρία όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν του έχει πει ότι δεν είναι προσωπικά δεσμευμένους στον Σύρο πρόεδρο.