Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη είπε ότι η Τουρκία κάνει όλα τα νόμιμα και απαιτούμενα βήματα και ότι θα συνεχίσει σε αυτή την πορεία. Ο Ερντογάν ήταν εμπρηστικός απέναντι σε όσους «δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα», τονίζοντας ότι η Τουρκία ξέρει να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις «μιλώντας την γλώσσα τους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε, ότι είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα και συγκεκριμένα μίλησε για την Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας ότι «δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ σύμφωνα με τη νομιμότητα».
Αντίθετα από τον πρόεδρο Ερντογάν, σε πιο συμφιλιωτικό τόνο ήταν οι δηλώσεις του φερόμενου «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Οζερσάι, υπογράμμισε ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν αδιαμφισβήτητα τόσο στους ελληνοκυπρίους όσο και στους τουρκοκυπρίους. Δήλωσε ακόμα ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να «συνυπάρξουν» στο νησί, παρόλα αυτά είπε ότι αυτό δεν είναι αμοιβαίο.
Μετά τις πιέσεις της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήραν θέση σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις. Πιο συγκεκριμένα η Ευρώπη απείλησε την Τουρκία με εμπάργκο, αν δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε απάντηση ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση αναξιόπιστη λέγοντας ότι δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, εκτός από το γεωτρύπανο «Φατίχ» το οποίο είχε ξεκινήσει ήδη γεωτρήσεις στις 3 Μαΐου σε περιοχή 75 χιλιομέτρων δυτικά των κυπριακών ακτών, η Τουρκία έστειλε υποστηρικτικά και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ». Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η περιοχή των γεωτρήσεων εντάσσεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και σύμφωνα με τις αντίστοιχες συνθήκες του ΟΗΕ η παρουσία της εκεί είναι δικαιολογημένη και νόμιμη. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Τουρκία έχει αμφισβητήσει επανειλημμένως τη μονομερή διάνοιξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής και ότι η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να διενεργεί γεώτρηση υδρογονανθράκων.
Τέλος να σημειωθεί ότι η Τουρκία εκτός από την ελληνική πλευρά, έχει ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή και με τις ΗΠΑ. Οι γεωτρήσεις της γίνονται σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, που έχει παραχωρηθεί στην αμερικανικών συμφερόντων πετρελαϊκή εταιρεία, Exxon Mobil. Επίσης ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των αεροσκαφών F – 35 που οι ΗΠΑ απειλούν ότι δεν θα παραδώσουν στην Τουρκία εάν η τελευταία παραλάβει την ρωσική συστοιχία πυραύλων S – 400, η οποία πρόκειται να φτάσει τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία.