Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

«Με την έναρξη της θαλάσσιας μεταφοράς σιτηρών τις επόμενες ημέρες θα συμβάλουμε σημαντικά στην υπέρβαση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», ανέφερε στην ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι TRT.

Μια δέσμη συμφωνιών με στόχο την επίλυση του προβλήματος των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη αναλαμβάνουν να εργαστούν για την άρση των αντιρωσικών περιορισμών που εμποδίζουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων. Μια άλλη συμφωνία προβλέπει μηχανισμό εξαγωγής σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από την Ουκρανία. Μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει τη δημιουργία ενός τετραμερούς συντονιστικού κέντρου για την έρευνα πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά, για την πρόληψη του λαθρεμπορίου όπλων και την αποφυγή προκλήσεων.