Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν αποφάσισε να αναστείλει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τις γυναίκες, καθώς και να εκδώσει μια γενική απαγόρευση της εκπαίδευσης των γυναικών. Αυτή η απόφαση προκάλεσε διεθνή καταδίκη, μεταξύ άλλων από όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες του.

Σε τηλεοπτική ομιλία την Τετάρτη, στην οποία μίλησε σε διεθνή διάσκεψη για τη διαμεσολάβηση στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στην καταδίκη λέγοντας ότι η απόφαση «είναι απάνθρωπη και αντι-ισλαμική», όπως μεταδίδει το Middle East Monitor.

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη θρησκεία μας», δήλωσε ο Ερντογάν. 

Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «θα παρακολουθήσουν προσωπικά» το καθεστώς της εκπαίδευσης των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Την ίδια ημέρα με τις δηλώσεις του Ερντογάν, η Τουρκία ξεκίνησε την έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), κατά την οποία έγινε έκκληση προς την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν να επανεξετάσει την απαγόρευση της εκπαίδευσης των γυναικών και της εργασίας τους σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον εκπαιδευτικό τομέα.