Όπως μεταδίδει το Middle East Eye, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα μερικής πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ μετά τις συνομιλίες.

Ο Πούτιν υποδέχτηκε τον Τούρκο πρόεδρο στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Η συνάντηση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο Ερντογάν συμμετείχε στις συνομιλίες με τον Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό τους στην Τεχεράνη.

«Παρά τις τρέχουσες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων», ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωση μετά τις τετράωρες συνομιλίες.

Ο Ερντογάν είπε ότι η συνάντηση θα «ανοίξει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν το εμπόριο και να ενισχύσουν την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία με επίκεντρο τις μεταφορές, τη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές.

Η ανακοίνωση για εμβάθυνση των σχέσεων έρχεται μετά τη διαρροή μιας ρωσικής πρότασης που υπεκλάπη από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την Τουρκία για να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις.

Η πρόταση, που δημοσιεύθηκε από την Washington Post, ζητά από την κυβέρνηση του Ερντογάν να επιτρέψει στη Ρωσία να αγοράσει μερίδια σε τουρκικά διυλιστήρια πετρελαίου, τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και δεξαμενές.