Ο T. Ερντογάν επισήμανε ότι το καθεστώς συνεχίζει να επιτίθεται σε αμάχους παρά το γεγονός ότι διακηρύσσει συμμόρφωση με τη συμφωνία Ανάν.
«Yποδεχθήκαμε τη διακήρυξη της κατάπαυσης του πυρός με επιφύλαξη», είπε και προσέθεσε ότι «οι μετέπειτα εξελίξεις απέδειξαν και τη σοφία των επιφυλάξεών μας».
«Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει τα λαϊκά αιτήματα για σύνταγμα και να σεβαστεί βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Το να “παγώνουμε” το πρόβλημα ή να μεταθέτουμε τη λύση του, απλώς δίνει περισσότερο χρόνο στη συριακή κυβέρνηση», είπε ο κ. Ερντογάν.
Η στάση της Άγκυρας απέναντι στο συριακό καθεστώς έχει τροποποιηθεί σημαντικά από την αρχή της κρίσης, και από την αδυναμία του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν.
Η διαφοροποίηση της Τουρκίας από το καθεστώς Άσαντ έχει δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με το Ιράν που εξακολουθεί να στηρίζει τη Συρία.
Διπλωματικές πηγές που παρακολούθησαν τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σημειώνουν ότι, παρά την επιτυχία των συνομιλιών, η επιρροή της Τουρκίας θα μειώνεται γιατί η Τεχεράνη παίρνει αποστάσεις από την Άγκυρα λόγω της συριακής κρίσης.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν έτσι και την επιλογή της Βαγδάτης ως τόπου σύγκλησης της επόμενης διάσκεψης, παρά τα προφανή προβλήματα ασφαλείας που παρουσιάζει η πρωτεύουσα του Ιράκ.
Στο μεταξύ, από τις υπηρεσίες διαχείρισης κρίσεων της τουρκικής προεδρίας της κυβέρνησης (AFAD), έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των Σύρων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία έφτασε τους 23.907. Από αυτούς 7.285 βρίσκονται στην επαρχία Χατάι (Αλεξανδρέττα), 5.926 στην επαρχία Γκαζιαντέπ, 9.241 στην επαρχία Κιλίς και 1.455 στην επαρχία Σανλιούρφα.
Στους πρόσφυγες αυτούς προσφέρονται τρία γεύματα την ημέρα, κατάλυμα, υπηρεσίες πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θρησκευτικές υπηρεσίες, μεταφραστικές υπηρεσίες και επικοινωνίες.
Από την αρχή της κρίσης ο αριθμός των Σύρων πολιτών που πέρασαν από την Τουρκία ανέρχεται σε 39.174.