Την περασμένη Πέμπτη, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Το νομοσχέδιο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, αλλά και ένα πακέτο – «σκούπα» με στόχο την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μεταξύ των διατάξεων που ψηφίστηκαν και αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, αίσθηση προκαλεί άρθρο που φέρεται να ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, και προβλέπει την άρση του αξιόποινου των πράξεων δημάρχων, περιφερειαρχών και υπαλλήλων Δήμων και Περιφερειών, και την παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον τους, αναφορικά με πληρωμές ενταλμάτων που ελέγχθηκαν από υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ακόμα πιο προκλητικά, οι υποθέσεις που «καθαρίζουν» αφορούν την περίοδο μέχρι και την 31η Ιουλίου του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το άρθρο 67, το οποίο προέκυψε από τροπολογία της τελευταίας στιγμής την οποία κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, με τον υπουργό να του δίνει τον τίτλο «Δαπάνες ενταλμάτων γενομένων επί τη βάση ελέγχων Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Η ψήφιση μίας τέτοιας διάταξης γεννά πλήθος ερωτηματικών, καθώς τόσο η περίοδος που αφορά, δηλαδή αυτήν πριν το περσινό καλοκαίρι, όσο και το γεγονός πως στοχεύει γενικόλογα σε πληρωμές «επί τη βάση» ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, προκαλεί εύλογα το συμπέρασμα πως «καθαρίζει» τις διώξεις που αντιμετωπίζουν δήμαρχοι, περιφερειάρχες και υπάλληλοί τους, χωρίς να εξετάζονται οι λόγοι που ασκήθηκαν. Μάλιστα, όπως σημειώνει το airetos.gr, οι ελεγκτικές και δικαστικές εξελίξεις που ακολούθησαν την πληρωμή των ενταλμάτων, όπως πορίσματα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ΕΔΕ, Εισαγγελικές κρίσεις για την άσκηση διώξεων, πράξεις καταλογισμών και άλλα, διαγράφονται εν μία νυκτί.
Επίσης, ένα ακόμα εξαιρετικά προβληματικό στοιχείο είναι το γεγονός πως, καθότι η τροπολογία κατατέθηκε την τελευταία στιγμή, δεν συνοδεύτηκε από στοιχεία για το κόστος της, δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση, και φυσικά, δεν έχει ζητηθεί η κρίση του αρμόδιου υπουργείου Δικαιοσύνης και των θεσμικών φορέων Δικαιοσύνης, της ΚΕΔΕ, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ούτε και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Αξιοσημείωτο δε το γεγονός πως την επίμαχη τροπολογία δεν υπερασπίστηκε από βήματος της Βουλής ούτε ο βουλευτής που την κατέθεσε, ούτε και ο αρμόδιος υπουργός.