του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Όπως επιβεβαιώσαμε μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NAVFAC), το ίδιο έχει μισθώσει σχεδόν 26 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία Environmental Chemical Corp (ECC) με έδρα την Καλιφόρνια, για την κατασκευή διαδρόμου αεροδρομίου και άλλες βελτιώσεις στην αεροπορική βάση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο του 2022.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας επιβεβαιώνει τα έργα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Σμήναρχος Κωνσταντίνος Γκουμάτσης ενημέρωσε το TPP πως «οι εργασίες αφορούν εγκαταστάσεις της μονάδας, όπως υπόστεγα αεροσκαφών, κάποια κτίρια, εργασίες τροχόδρομου για στάθμευση αεροσκαφών». Δεδομένων των δημοσιευμάτων που ισχυρίζονται ότι η αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης στη Λάρισα είναι καίριας σημασίας για την άμυνα της χώρας, ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο Τύπου να μας εξηγήσει παραιτέρω την παραπάνω χρησιμότητα. Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα, σχολ,ιάζοντας μόνο πως πρόκειται για μια «αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της μονάδας, που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της νέας 5-ετούς Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας».

Οι αναφορές του Σμηνάρχου Γκουμάτση πως οι παραπάνω εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται κυρίως από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μας οδήγησε στο να ρωτήσουμε για ποιο λόγο το έργο ανατέθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και όχι από το ομόλογό του ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο ίδιος απάντησε πως δεν το γνωρίζει, δηλώνοντας αναρμόδιος να απαντήσει εκ μέρους του υπουργείου.

Ήξεις αφήξεις από την εταιρία και σιωπή από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας

Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου θέλουν την εταιρία «ΑΚΤΩΡ», κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»  να έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου για 19,5 εκατ. ευρώ. Το TPP επικοινώνησε με την εταιρεία, από την οποία ζητήσαμε να επιβεβαιώσει τα παραπάνω δημοσιεύματα και να μας ενημερώσει αναλυτικά σχετικά με τα έργα που αφορά η σύμβαση. Ακόμα, ζητήσαμε να μάθουμε αν η εταιρεία λειτουργεί ως εργολαβική της αμερικανικής ECC, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, καθώς και ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για να αναλάβει το έργο. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να απαντηθούν τα ερωτήματα, η εταιρεία περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι δεν έχει ανακοινώσει ακόμα δημόσια την λήψη των έργων. Στην απορία μας αν αυτό σημαίνει ότι αρνείται τα δημοσιεύματα, μας αποκρίθηκαν πως «δεν είπαμε αυτό».

Παρόμοια στάση κρατά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο παρά τις επίσης επανειλημμένες προσπάθειές μας, απέφυγε τόσο να μας επιβεβαιώσει ή όχι τα δημοσιεύματα, όσο και να μας εξηγήσει την εθνική σημασία των έργων στην Λάρισα για την άμυνα της χώρας. Το ίδιο έπραξε και για την απορία μας, γιατί τα έργα έχουν ανατεθεί από το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών στην αμερικανική ECC, αντί του ελληνικού υπουργείου Άμυνας.

Εγκαταστάσεις για την άμυνα της χώρας ή τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ;

Ο Βαγγέλης Κακαράς από την εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, μας ενημέρωσε ότι η υπογραφή της «Εφαρμοστικής Διευθέτησης» της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA), που ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), σήμανε το «πράσινο φως» για την κατασκευή έργων υποδομής των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα. Ο ίδιος έχει αναφερθεί στην επί ένα μήνα παρουσία στη Λάρισα αεροσκαφών F-15E Strike Eagle «από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, προκειμένου, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, να λάβουν μέρος στην πολυεθνική άσκηση “Castle Forge”, που διεξάγει η διοίκηση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE – AFAFRICA) στο “υπογάστριο” της Ρωσίας, τη Μαύρη Θάλασσα». Πρόκειται για τις ίδιες ασκήσεις που, όπως διαβάσαμε, οδήγησε τον διοικητή της 336ης μοίρας Rocketeers, να δηλώσει πως «πετούν φτερό με φτερό» με τους αεροπόρους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που εξέδωσε το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικής (JINSA) στις 11 Νοεμβρίου, με τίτλο «Στο κέντρο των σταυροδρομιών: μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατ. Μεσόγειο», οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επεκτείνουν την παρουσία και «τις δυνατότητές τους για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών μέσα, γύρω και πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο». Για τον σκοπό αυτό, προκρίνεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, της αεροπορίας, των ειδικών δυνάμεων και της ακτοφυλακής «μέσα από πρόσθετες, συχνά υποβαθμισμένες ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων –αλλά όχι περιορισμένων– στην Αλεξανδρούπολη και στις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο». Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της μελέτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε για δεύτερη φορά κατά το τρέχον έτος με επταμελή αντιπροσωπεία του JINSA με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του Δρ. Μίχαελ Μακόφσκι, όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Η αντιπροσωπία του JINSA συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Πώς εκλαμβάνεται η αμερικάνικη παρουσία στην Λάρισα;

Σύμφωνα με το Νίκο Κακαγιάννη από την Αντιπολεμική Κίνηση Λάρισας, παρότι η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων δεν γίνεται αισθητή στο βαθμό που είναι στην Σούδα, με την ελεύθερη κυκλοφορία του αμερικανικού στρατού. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν κυκλοφορούν στην πόλη, αλλά τους πηγαίνουν να τους ταΐζουν και να τους ποτίσουν και τους επιστρέφουν στο στρατόπεδο. Ίσως δεν θέλουν να προκαλέσουν ακόμη ή θέλουν να ωριμάσει η κατάσταση», σημειώνει. Προσθέτει ωστόσο, ότι «τα F16, οι ασκήσεις με Ισραηλινούς, διάφοροι Νατοϊκοί στρατηγοί κλπ., “παρελαύνουν” τακτικά».

Αμερικανικά F-15 πετούν πάνω από τη Λάρισα. Βίντεο από την ιστοσελίδα Larissa Press.

Μαζί με την Τουρκία στο πόλεμο κατά της Ρωσίας και της Κίνας

Η άσκηση Castle Forge 21 εντάσσεται στην ιδέα του Agile Combat Employment, η οποία απαιτεί η αεροπορία των ΗΠΑ «να μπορεί να εκτοξεύει, να ανακτά και να συντηρεί αεροπλάνα μακριά από τις κύριες αεροπορικές βάσεις της και αντ’ αυτού σε ανορθόδοξες τοποθεσίες όπως στρατιωτικά αεροδρόμια των χωρών εταίρων ή πολιτικά αεροδρόμια», σε μια πιθανή σύγκρουση με χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, η Castle Forge που έλαβε χώρα στο φόντο των πρόσφατων εντάσεων με τη Ρωσία στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, «επέτρεψε στο πλήρωμα αεροσκαφών και στο προσωπικό υποστήριξης να εκτελούν γρήγορες κινήσεις μεταξύ των αεροδρομίων και να εξασκούν υλικοτεχνικές επιχειρήσεις σε αυτές τις νέες τοποθεσίες. Εκτός από την εξάσκηση των διαδικασιών επικοινωνίας και ολοκλήρωσης μαχητικού με μαχητές με Βούλγαρους, Ρουμάνους και Καναδούς μαχητές, η άσκηση παρείχε ευκαιρίες για ενσωμάτωση αερο-θαλάσσιας μεταφοράς».

Μάλιστα, παρά τις αιτιάσεις πως η αναβάθμιση της βάσης στη Λάρισα αφορά την άμυνα της χώρας, οι ασκήσεις εντάσσονται σε αυτές των ΗΠΑ και των ευρωατλαντικών συμμάχων τους κατά της Ρωσίας και της Κίνας, με τη συμμετοχή τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας. «Κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου αγήματος, τα αμερικανικά F-15 μπόρεσαν να συνεργαστούν με πλοία του Έκτου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ, το USS Porter και το USS Mount Whitney, που επιχειρούσαν στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια μιας προστατευμένης αποστολής εισόδου, τα F-15E ενσωματώθηκαν με ένα ελληνικό EMB-145 και ένα τουρκικό E-7T Peace Eagle, τα οποία παρείχαν αερομεταφερόμενη επιτήρηση και διοίκηση και έλεγχο».