του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Συγκεχυμένες έρχονται οι πληροφορίες σχετικά με το μακελειό που έλαβε χώρα στην ανατολική Ουκρανία, με την ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Εξ. να μιλάει για συμπλοκή για «ασήμαντο λόγο» τριών στρατιωτών του ουκρανικού στρατού με Έλληνες ομογενείς, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ελληνικής καταγωγής ανθρώπων από ουκρανικά πυρά. Στη συνέχεια αποδείχθηκε πως μόνο ο ένας από τα θύματα ήταν ομογενής, με το δεύτερο να φέρεται να είναι ρωσόφωνος πολίτης της Ουκρανίας. Η εθνική καταγωγή των θυμάτων, όπως είναι αναμενόμενο γεννάει σκέψεις για το κατά πόσο οι δολοφονίες στην περιοχής που βρίσκεται με το όπλο στην σκανδάλη έχουν πολιτικά κίνητρα, παρότι το ενδεχόμενο έχει απορριφθεί από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στην Ουκρανία, που κάνει λόγο για «τυχαίο συμβάν» που «δεν έχει να κάνει με εθνικές διαφορές».

Ωστόσο, σε διαφορετική κατεύθυνση είναι οι δηλώσεις του  Έντουαρντ Μπασουρίν, εκπροσώπου των λαϊκών πολιτοφυλακών του Ντόνετσκ, που δηλώνει πως οι Ουκρανοί της 53ης Ουκρανικής ταξιαρχίας μπήκαν στο καφέ της περιοχής και αφού μέθυσαν άρχισαν να κατηγορούν τους θαμώνες ως αποσχιστές που μισούν την Ουκρανία, ενώ όταν οι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να τους ηρεμήσουν. Κατόπιν τούτου οι στρατιώτες του Κιέβου έφυγαν από το καφέ όπως αποδείχθηκε αργότερα με εγκληματική πρόθεση. Παρέμειναν έξω, δίπλα στο καφέ και περίμεναν τους διαφωνούντες να βγουν να καπνίσουν. Άνοιξαν πυρ εναντίον τους με τα πιστόλια τους και μετά εγκατέλειψαν τον τόπο του εγκλήματος. Νεκροί είναι ο 43χρονος Ουκρανός πολίτης ελληνικής καταγωγής Μαξίμ Τσιόρμαν και ο 46χρονος ρωσόφωνος (και μέλος της ουκρανικής Εθνοφρουράς) Βιτάλι Ρεούτσκι. Τραυματίες είναι οι Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής Αλεξάντρ Ντμίτριεφ και Αλεξάντρ Χαϊτούλοφ.

Η δράση του νεοναζιστικού Τάγματος «Αζόφ» στη Μαριούπολη

Ο Βασίλης Μακρίδης, δημοσιογράφος με σπουδές στο Ροστόφ να Ντονού (νυν Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο) και μεταφραστής της ρωσικής γλώσσας με σπουδές στο Ταράς Σεβτσένκο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου, αναφέρθηκε στη δράση της νεοναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Αζόφ στην περιοχή. Αξίζει να σημειώσουμε πως η ιστοσελίδα euronews αποκαλύπτει πως μέλη του ακροδεξιού κινήματος «Αζόφ», μέρος της Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, βρίσκονται στη Μαριούπολη με στόχο να εκπαιδεύσει τους κατοίκους να συναρμολογούν και να αποσυναρμολογούν όπλα, να φορτώνουν πυρομαχικά και να στοχεύουν, ώστε να «αμυνθούν» σε φερόμενη «εισβολή της Ρωσίας». Η δράση των φασιστών παραστρατιωτικών παρουσιάστηκε και σε εκτενές φωτορεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού «Τhe Atlatic», αναφέροντας το τάγμα «Αζόφ» ως μια «αποκλειστικά εθελοντική ακροδεξιά παραστρατιωτική πολιτοφυλακή που συνδέεται με την ουκρανική κυβέρνηση και είναι μέλος της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας. Η εξτρεμιστική πολιτική του τάγματος και οι αγγλικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσελκύσει ξένους μαχητές».

Ο Β. Μακρίδης σχολίασε τη σιωπή της ελληνικής πλευράς στα δημοσιεύματα, ενώ μας ενημέρωσε ότι οι δύο δολοφόνοι έχουν ήδη προφυλακιστεί και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για φόνο εκ προ μελέτης. Αναφέρθηκε ακόμα στα φιλορωσικά συναισθήματα των Ελλήνων της Μαριούπολης, γεγονός που παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο αναπληρωτής υπ. Εξ. Μιλτιάδης Βαρβιστιώτης. Ακόμα, αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη επίσκεψη του Ν. Δένδια στο χωριό Σαρτάνα στη Μαριούπολη, όπου ο Έλληνας υπ. Εξ. συμμετείχε σε μνημόσυνη φιέστα στο μνημείο των πεσόντων αμάχων του Οκτώβρη του 2014, «όταν ουκρανικοί πύραυλοι -και όχι προερχόμενοι από τις ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ, όπως ισχυρίζεται η ουκρανική πλευρά) χτύπησαν πομπή κηδείας Έλληνα ομογενή στο χωριό Σαρτανά, στην ίδια περιοχή, με 7 νεκρούς -οι 6 ελληνικής καταγωγής- και 19 τραυματίες. Μάλιστα λίγα μέτρα από το σημείο που έπεσε ο πύραυλος ήταν παρών και ο τότε πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Δ. Παπανδρέου, ο οποίος γλίτωσε τη ζωή του από θαύμα». Σημείωσε πως οι αυτόπτες μάρτυρες τότε μίλησαν για χτύπημα που ήρθε από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ερωτώμενος σκωπτικά αν το Ντονμπάς μετακινήθηκε γεωγραφικά στη Δύση.

Απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Ο αναπληρωτής πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος δήλωσε στο TPP, πως ο ίδιος είναι «αρνητικά έκπληκτος από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κίνησε τις νόμιμες διαδικασίες που όφειλε προς ένα άλλο κράτος, το οποίο δεν είναι καν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Υπάρχουν διακρατικές διαδικασίες, όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που είναι ένας επίσημος πανευρωπαϊκός θεσμός για χώρες μη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από όπου θα έπρεπε να παρέμβουμε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Αλλιώς αφήνεται ένα έγκλημα να αιωρείται, καθώς και ένας μεγάλος κίνδυνος για μετέπειτα ανεξέλεγκτες καταστάσεις από παραστρατιωτικές ομάδες ή τακτικό στρατό της Ουκρανίας στα περίχωρα που υπάρχουν ελληνικές και άλλες μειονότητες».

Στο ερώτημα αν πρόκειται για τακτικούς στρατιώτες ή παραστρατιωτικούς, ο ίδιος επεσήμανε πως «δεν μας έχουν δώσει πληροφορίες, αλλά έχουμε ένα πέπλο σιωπής. Μας λένε μόνο ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Πως δολοφονήθηκαν, ποιος τους δολοφόνησε, γιατί έγινε η δολοφονία και κυρίως γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά ενδελεχή διαλεύκανση της υπόθεσης είναι όχι απλά επιβαρυντικό, αλλά εγκληματικό, που αφήνει να εννοηθεί που θα μπορούμε να δεχθούμε τα ίδια και χειρότερα στο μέλλον. Όλα αυτά, επειδή η Ουκρανία και η Ελλάδα είναι στο ευρωατλαντικό δόγμα». Επεσήμανε πως «η ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Εξ. είναι ντροπιαστική για το θεσμικό, το ανθρωπιστικό, καθώς και το διακρατικό πλαίσιο Ελλάδας-Ουκρανίας, καθώς και με κάθε άλλη χώρα που θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο». «Αν η δολοφονία είχε γίνει από τους Ρώσους, καταλαβαίνει κανείς τι θα είχε ξεσηκωθεί στα κυρίαρχα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και τι θα απαιτούσαμε».

Αξίζει να σημειώσουμε πως το ελληνικό υπ. Εξ. δεν απάντησε στα ερωτήματα του TPP, σχετικά με το ποιές κινήσεις έχουν γίνει σε διπλωματικό επίπεδο για να εντοπιστούν τα κίνητρα και η ταυτότητα των δραστών και αν έχουν ληφθεί υπόψη οι αναφορές για τη δράση ενταγμένων στον ουκρανικό στρατό νεοναζί από τις οργανώσεις Δεξιός Τομέας και Αζόφ. Το ίδιο ισχύει και για την έκκληση μας να σχολιάσει το γεγονός πως στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για δύο ομογενείς, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε τροποποιητική δήλωση. Από μεριάς μας ξεκαθαρίζουμε πως οι αιτιάσεις του τύπου «μιλούσε το ποτό» δεν μας καλύπτουν, όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιο βαθμό διαπλοκής τακτικού στρατού και φασιστικών πολιτοφυλακών με δύο θύματα μειονοτικής καταγωγής.

Το σκάνε δυτικές πρεσβείες και Ουκρανοί ολιγάρχες, φόβοι για προβοκάτσια

Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά σύμφωνα με τον Β. Μακρίδη είναι πως «οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ολλανδία αποφάσισαν να μεταφέρουν, προσωρινά όπως ισχυρίζονται, τις πρεσβείες τους στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβοβ της Δυτικής Ουκρανίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Πολωνία. Ο λόγος που επικαλούνται είναι, βεβαίως, η πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κατάληψη του Κιέβου από τον ρωσικό στρατό, έτσι ώστε, εάν παραστεί ανάγκη, να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια προς τη μεριά της συμμάχου Πολωνίας». Σημειώνει πως «η ρωσική Κρατική Δούμα θέτει σήμερα προς ψήφιση τα δύο σχέδια -ένα από το Κομμουνιστικό Κόμμα και ένα από το κυβερνών- που υποβλήθηκαν προς ψηφοφορία, αναφορικά με την αναγνώριση από την πλευρά της Ρωσίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ ως κρατικών οντοτήτων».

Τους ιμπεριαλιστές μπουρλοτιέρηδες της περιοχής ακολουθούν και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους ολιγάρχες, καθώς όπως καταγγέλλει από τη προσωπική του σελίδα στο facebook ο -Ουκρανός αντιφασίστας και μέλος της οργάνωσης Μποροτμπά- Ντμίτρι Κοβάλεβιτς, «περίπου 95 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι από τον κατάλογο των 100 κορυφαίων του Forbes στην Ουκρανία έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Τα ιδιωτικά τους τζετ φεύγουν από το Κίεβο σχεδόν κάθε ώρα. Πήραν επίσης μαζί τους πολλούς εργαζόμενους στα εθνικιστικά μέσα ενημέρωσης. Οι τελευταίοι καλούν τους Ουκρανούς να “αντισταθούν μέχρις εσχάτων” και εκφράζουν την έντονη υποστήριξή τους από το Μόναχο, την Πράγα, την Κωνσταντινούπολη, τη Βαρσοβία και το Λονδίνο με βαθιά θλίψη που δεν μπορούν να βρίσκονται στην πατρίδα τους αυτή τη στιγμή».

Οι πηγές από την πλευρά των αντιφασιστών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, καταγγέλλουν το σχεδιασμό προβοκάτσιας από πλευράς της Ουάσινγκτον με ενεργούμενα τις νεοναζιστικές πολιτοφυλακές, με σκοπό να αναγκάσουν τη Ρωσία να παρέμβει προς υποστήριξη των αυτόνομων δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας και να επιβληθούν νέες κυρώσεις από τη Δύση που θα ακυρώνουν οριστικά τη διέλευση του αγωγού North Stream 2 από την Ευρώπη. Μάλιστα, ο Manlio Dinucci αποκαλύπτει ότι οι νεοφασιστικές παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές δρουν με τη συνδρομή της αμερικανικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Blackwater (Academy) μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας Lancaster 6 και του κύριου ουκρανικού γραφείου πληροφοριών που ελέγχεται από τη CIA. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση που έκανε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σόιγκου ότι στην περιοχή του Ντόνετσκ υπάρχουν «αμερικανικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες που ετοιμάζουν προβοκάτσια με χρήση άγνωστων χημικών» είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.