Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, εντός της ημέρας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις ανώτατες τιμές των rapid test και των μοριακών ελέγχων για τον κορονοϊό, υψηλότερες τελικά σε σχέση με αυτή που είχαν εξαγγελθεί προ ολίγων ημερών από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι οι τιμές καθορίζονται ως εξής:

  • Rapid test: 20 ευρώ (από 10)
  • PCR (μοριακός έλεγχος): 60 ευρώ (από 40)

Όπως είπε, στην ουσία προστίθενται στις τιμές οι ιατρικές υπηρεσίες, και εξήγησε ότι οι τιμές αυτές δεν αφορούν στην κατ’ οίκον παροχή ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς να υπάρξει κάποια παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι έπρεπε να περάσουν εννέα μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, να κερδίσουν οι ιδιωτικές κλινικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, να θεριέψει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας και να φτάσει… Black Friday, για να αποφασίσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στα τέλη Νοεμβρίου στη διατίμηση των τεστ ελέγχου για τον κορονοϊό, ανακοινώνοντας ωστόσο πως με τροπολογία θα αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τη δικαιοδοσία να ορίζει τις τιμές χρέωσης. Τότε ανακοινώθηκαν τιμές: 10 ευρώ για rapid και 40 ευρώ για μοριακό τεστ.

Ορίζουν πλαφόν στην τιμή για τα τεστ κορονοϊού, εννέα μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας

Σημειώνεται ότι πέρασαν αρκετές ημέρες μετά την πρώτη εξαγγελία για τη διατίμηση, όταν και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναγκάστηκε να απαντήσει σχετικά με την καθυστέρηση της νομοθέτησης της απόφασης ότι «σε ό,τι αφορά τη διατίμηση να προσθέσω ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή». Ωστόσο, η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ψηφίστηκε μεν, αλλά δεν υπήρξε μετέπειτα υπουργική απόφαση, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο.

Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εξαγγελιών, προχειρότητα  και κατηγορίες ότι η συγκεκριμένη απόφαση πετάει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εργαστηριακούς γιατρούς απ’ έξω καθώς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, καταλόγισαν στην κυβέρνηση ιδιωτικά εργαστήρια και γιατροί.

Αδυναμία στους ελέγχους και αντιδράσεις από ιδιωτικά εργαστήρια και γιατρούς για τη διατίμηση των τεστ κορονοϊού

Δεν βλέπει παρατυπίες στην τιμολόγηση των τεστ η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ούτε υπερβολική τιμολόγηση ούτε συντονισμό των προμηθευτών με στόχο τη νόθευση των διαγωνισμών που διενεργούν τα νοσοκομεία για την προμήθεια τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού διαπίστωσε πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έπειτα από έρευνα που έκανε.

Από την έρευνα που διενήργησε την περίοδο Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2020 διαπίστωσε τα εξής: Στην περίπτωση της προμήθειας τεστ PCR από δημόσια νοσοκομεία, αυτό τιμολογήθηκε από 20 έως 65 ευρώ στην περίπτωση της απευθείας ανάθεσης και από 25 έως 60 ευρώ στην περίπτωση που έγινε διαγωνισμός. Ανοιχτός διαγωνισμός έγινε μόνο στο 25% των περιπτώσεων.

Επιπλέον ανέφερε ότι τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων σε αρκετές περιπτώσεις διανεμήθηκαν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία από εταιρείες, ενώ στο πλαίσιο διαγωνισμού τιμολογήθηκαν στα 15 ευρώ.

Από την έρευνα βγήκε βέβαια και η μεγάλη απόκλιση της τιμής που έχουν για παράδειγμα τα PCR τεστ και της τιμής που χρέωναν τα ιδιωτικά νοσοκομεία τους ασθενείς. Το μέσο κόστος αγοράς για το PCR ήταν 64,5 ευρώ και η μέση χρέωση της εξέτασης 124,4 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος αγοράς για το τεστ αντισωμάτων ήταν 10,6 ευρώ και η μέση χρέωση για την εξέταση 31,4 ευρώ.

Αναλυτικά η αξιολόγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Εν ολίγοις, διαπιστώθηκε πως «οι τιμές των εξετάσεων από τα ιδιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται στα επίπεδα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών», και πως «το γεγονός αυτό συνηγορεί υπέρ της άποψης περί μη άσκησης υπερβολικής τιμολόγησης» και «εν κατακλείδι δεν εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα ενδείξεις συμπαιγνίας με αντικείμενο τον καταμερισμό της αγοράς ή τον καθορισμό των τιμών».

Μονοπώλιο στα rapid

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, περίπου την ίδια ώρα, δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», αποκαλύπτει φωτογραφικές διατάξεις και περίεργες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, με την εταιρεία For Health να αναδεικνύεται αποκλειστικός προμηθευτής του Δημοσίου.

Το δημοσίευμα επικαλείται έρευνα το ίδιου μέσου, σχετικά με φωτογραφικούς διαγωνισμούς για 3 εκατ. γρήγορα τεστ αντιγόνων ύψους πάνω από 15 εκατ. ευρώ, που δεν δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια, κατοχυρώθηκαν με φαστ τρακ διαδικασίες στην ανάδοχο εταιρεία For Health A.E., μεσαζόντων (με άσχετο αντικείμενο), με έδρα την Κύπρο και διασυνδέσεις με παράκτιες εταιρείες.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα