Το οπτικοακουστικό υλικό και ένα σύντομο κείμενο εμφανίστηκαν στο ελληνικό Indymedia. Στο δραματικό βίντεο, μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι αρκετοί αστυνομικοί προσπαθούν να ακινητοποιήσουν έναν άνδρα που βρίσκεται στο έδαφος. Το άτομο που βιντεοσκοπεί διαμαρτύρεται για τη σύλληψη και αρχίζει να κλαίει, ενώ φωνάζει, μάλιστα, ότι ο άνδρας που βρίσκεται στο έδαφος είναι ακόμα παιδί και πως έχει κάνει εγχείρηση.

Όπως γράφει ο Χρήστος Αβραμίδης στο ellinofreneianet.gr βασιζόμενος σε πληροφορίες της Neues Deutchland, οι αστυνομικοί ζητούν από όσους παρακολουθούν να κρατήσουν αποστάσεις, να κλείσουν την κάμερα του τηλεφώνου τους και να δώσουν την ταυτότητά τους. Στο σύντομο κείμενο στο Indymedia, διατυπώνονται κατηγορίες κατά της αστυνομίας πως δεν υπήρξε ιατροδικαστική έκθεση και δεν επετράπη στους συγγενείς να δουν το πτώμα. Το κοινό της Γερμανίας είδε το βίντεο μόλις το βράδυ του Σαββάτου, αρκετές μέρες μετά τον θάνατο, καθώς δημοσιεύτηκε στο twitter.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή η εισαγγελία απαντώντας σε ερώτηση του ΜΜΕ “Neues Deutchland” ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί είχε καλέσει την αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες επειδή άνθρωποι που επέβαιναν στο ταξί του πήγαιναν πέρα δώθε στον δρόμο, όντες σε κακή κατάσταση. Με βάση την εισαγγελία η αστυνομία που έφτασε βρήκε έναν «ιδιαίτερα επιθετικό» άνδρα και την αδελφή του. Ο άνδρας εξουδετερώθηκε και τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση. Εκεί, αφού του αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες, με βάση τις αρχές, έγινε και πάλι επιθετικός. Στη συνέχεια, ένας γιατρός της αστυνομίας πήρε δείγμα αίματος. Αμέσως μετά, ο άνδρας υπέστη κυκλοφορική κατάρρευση. Οι προσπάθειες ανάνηψης από τον γιατρό της αστυνομίας και την υπηρεσία ασθενοφόρων ήταν ανεπιτυχείς και ο άνθρωπος πέθανε. Στη συνέχεια, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο.

Η εισαγγελία του Βούπερταλ δήλωσε στο “ND” το πρωί της Κυριακής ότι στο μεταξύ διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή. Με βάση την εκδοχή της εισαγγελίας δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας συνδεόταν με το θάνατο του νεαρού και αναμενόταν ακόμη η τοξικολογική έκθεση, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι ο άνδρας είχε καταναλώσει ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν ρωτήθηκε η εισαγγελία γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε ο θάνατος υπό αστυνομική κράτηση, απάντησε ότι πρόκειται για θάνατο που προκλήθηκε από παθολογικά αίτια και για αυτόν τον λόγο, το το ζήτημα δεν θεωρήθηκε «σχετικό με τα μέσα ενημέρωσης».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργηθεί το hashtag #GiorgouZantioti όπου ήδη πολλοί χρήστες διαφορετικών εθνικοτήτων εκφράζουν την οργή τους για τον θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου με μεταναστευτικό υπόβαθρο και κατηγορούν την αστυνομία.

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Sebastian Weiermann στο “ND”, η καμπάνια “Death in Custory” έχει καταμετρήσει 199 θανάτους έγχρωμων ατόμων και ατόμων που έχουν πληγεί από ρατσισμό από το 1990 μέχρι σήμερα στη Γερμανία.

«Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της αστυνομίας είναι ότι τα παραπτώματα και τα πιθανά εγκλήματα συγκαλύπτονται, οι συγγενείς και το κοινό δεν ενημερώνονται» ανέφερε σε δηλώσεις της η συγκεκριμένη καμπάνια. Επικοινωνήσαμε με τον Sebastian Weiermann, Γερμανό δημοσιογράφο ο οποίος ο οποίος δημοσιοποίησε πρώτος το θέμα στη Γερμανία και σχολιάζει πως αυτές οι ομοιότητες με τις υπόλοιπες περιπτώσεις αποτελούν ένα ύποπτο σημείο της υπόθεσης. «Οι δηλώσεις σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ποινικοποίησαν τον νεκρό μετά τον θάνατό του και αυτό είναι ένα κοινό μοτίβο.»

Τέλος, αναμένονται άμεσα εξελίξεις για την υπόθεση καθώς η αστυνομία ανέφερε πως θα πάρει επίσημα θέση αφού βγουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα, Δευτέρα.