Γιατί είναι σημαντική η Μοσούλη για το ΙΚ;

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ από το 2014. Η άσκηση της εξουσίας από την τρομοκρατική οργάνωση έχει οδηγήσει σε μαζική έξοδο των πολιτών αφού οι μαχητές του ΙΚ επιχείρησαν τη γενοκτονία των μειονοτήτων και δημιούργησαν μεγάλη αμφιβολία για το ποιο θα ήταν το μέλλον του Ιράκ.

Ο σχηματισμός ενός διασυνοριακού «Χαλιφάτου» είναι καίριας σημασίας για την ιδεολογία του ΙΚ και η τρομοκρατική οργάνωση είναι η πρώτη που τα κατάφερε να το σχηματίσει στην σύγχρονη ιστορία. Οι αναλυτές θεωρούν ότι χωρίς την ύπαρξή του ο ISIS θα δυσκολευτεί πολύ στην στρατολόγηση μαχητών.

Οι τζιχαντιστές έχουν χάσει σημαντικό έδαφος φέτος στο Ιράκ και στη Συρία με σημαντικότερη απώλεια μέχρι στιγμής την πόλη Νταμπικ. Η απώλεια της Μοσούλης ωστόσο θεωρείται ότι θα είναι μεγάλο χτύπημα. Από το Μεγάλο Τζαμί της Μοσούλης ο αρχηγός του ISIS Αμπού Μακρ αλ Μπαγκντάντι έκανε μια σπάνια ομιλία το 2014 ανακηρύσσοντας τον εαυτό του σε «παγκόσμιο χαλίφη» καλώντας τους οπαδούς του σε «τζιχάντ στο όνομα του Θεού». Η Μοσούλη είναι επίσης σημαντική εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης για την μάχη της Ράκα αφού βρίσκεται στο κέντρο των γραμμών ανεφοδιασμού από το Ιράκ.

Για τους παραπάνω λόγους η μάχη της Μοσούλης είναι σημαντική και αναμένεται οι περίπου 5.000 έως 8.000 του ΙΚ να κάνουν τα πάντα για να την υπερασπιστούν. Η μάχη αυτή δεν είναι απρόσμενη. Την περίμεναν και έχουν σχεδιάσει την άμυνά τους με ενέδρες, ελεύθερους σκοπευτές, ναρκοθέτηση περιοχών, δημιουργία τάφρων κ.λπ.

Ποιός παίρνει μέρος στις επιθέσεις;

Η επίθεση γίνεται από μια συμμαχία που αριθμεί 30.000 στρατιώτες από τον Ιρακινό στρατό, Κούρδους της Peshmerga και τη στρατιωτική δύναμη των Σιιτών. Την στηρίζουν οι ΗΠΑ η Βρετανία και οι Γαλλία με ειδικές δυνάμεις αλλά και με σημαντικές αεροπορικές επιδρομές. Οι ΗΠΑ έχουν επιπλέον αναπτύξει επιπλέον 600 στρατιώτες για τη μάχη της Μοσούλης ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή στους 5.200.

Πόσο αναμένεται να διαρκέσει η μάχη της Μοσούλης;

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Πενταγώνου των ΗΠΑ η μάχη αναμένεται να διαρκέσει από μια εβδομάδα μέχρι και μερικούς μήνες. Οι Κουρδικές δυνάμεις υπολογίζουν μεγαλύτερη αντίσταση από το ΙΚ στη Μοσούλη μετά και τις απώλειες των πόλεων Τικρίτ, Ραμάντι, Σιντζάρ, Φαλούτζα και της περιοχής στο Αρμπίλ.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από την αεροπορία των ΗΠΑ συνεχίζονται αλλά στην υπόθεση της ανακατάληψης σημαντικό ρόλο παίζουν οι επίγειες δυνάμεις οι οποίες αναμένεται να δυσκολευτούν στην πρόοδό τους εξαιτίας της εκτεταμένης ναρκοθέτησης της πόλης. Μια επιπλέον ανησυχία για τις συμμαχικές δυνάμεις είναι η χρήση χημικών όπλων από πλευράς ISIS. Μέχρι σήμερα είναι επίσημα καταγεγραμμένα τουλάχιστον 19 ανάλογα περιστατικά. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες η ομάδα του ΙΚ που προετοίμαζε τα χημικά όπλα έχει εξουδετερωθεί, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν οι τζιχανιστές στη Μοσούλη έχουν στην κατοχή τους χημικά.

Τι σημαίνει αυτή η μάχη για τους πολίτες της Μοσούλης;

Οι μαχητές έχουν απαγορεύσει στους αμάχους να φύγουν από την πόλη δημιουργώντας σημεία ελέγχου στους δρόμους και ανατινάζοντας τα σπίτια όσων την εγκατέλειψαν για παραδειγματισμό. Ακόμα και όσοι αποφασίσουν να φύγουν όμως πρέπει να περάσουν από ναρκοθετημένες περιοχές ενώ η τιμωρία σε περίπτωση που τους ανακαλύψουν οι τζιχαντιστές είναι θάνατος. Όσοι μένουν αντιμετωπίζουν αεροπορικές επιδρομές από τις συμμαχικές δυνάμεις, οδομαχίες και πολιορκία ενώ κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οι μαχητές έχουν ήδη μετακινηθεί σε κατοικημένες περιοχές και αναφορές κάνουν λόγο για αποθήκες όπλων και τροφίμων σε δημόσια κτήρια και νοσοκομεία προκειμένου να τα προστατέψουν από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές. Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι ένας τεράστιος αριθμός αμάχων είναι σε άμεσο κίνδυνο. 

Οι φόβοι για τους αμάχους στη Μοσούλη (που έγραφε χτες ο New Statesman) επιβεβαιώνονται και από τους ανθρώπους της Guradian επί τόπου: Όποιος προσπαθήσει να φύγει από την πόλη πυροβολείται! Πάντως, την πρώτη έφοδο έκαναν Κούρδοι και τη δεύτερη θα κάνουν σκληροπυρηνικοί Σιίτες, καθώς είναι οι μόνοι που είναι έτοιμοι να ρισκάρουν να σκοτωθούν για χάρη του κράτους του Ιράκ που αισθάνονται ότι τους ανήκει – αφού ελέγχουν την κυβέρνηση. Γι αυτό όμως και οι αποκλεισμένοι Σουνίτες άμαχοι στη Μοσούλη φοβούνται αντίποινα από πολιτοφυλακές μετά την κατάληψη

Με πληροφορίες από Guardian