Όπως αναφέρει, πάνω από 600 πρόσφυγες έφθασαν στο Καστελόριζο, μέσα σε τρεις ημέρες (16-18.2.16), ενώ προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με την στάση των τουρκικών αρχών.
Ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει στην ερώτησή του πως «η ξαφνική αυτή αύξηση δεν δικαιολογείται, τόσο γεωγραφικά όσο και στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών».
Oλόκληρη η ερώτηση:
Πάνω από 600 πρόσφυγες έφθασαν στο Ελληνικό νησί Καστελόριζο μέσα σε τρεις ημέρες (16-18.2.16). Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τις αρχές του 2015 και την ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η ξαφνική αυτή αύξηση δεν δικαιολογείται, τόσο γεωγραφικά όσο και στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.
Από γεωγραφικής σκοπιάς, η σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία των προσφύγων κατευθύνεται προς τα τουρκικά παράλια, για να περάσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το Καστελόριζο βρίσκεται σε μια τοποθεσία που δεν συνδέεται άμεσα τόσο με την ηπειρωτική όσο και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις, ενώ τα Δωδεκάνησα, αξίζει να τονίσουμε, έχουν εξαιρεθεί από τους τομείς περιπολιών του ΝΑΤΟ.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πώς αξιολογεί και ερμηνεύει η Επιτροπή την ξαφνική αύξηση ροής προσφύγων προς το Καστελόριζο;
2. Με ποιόν τρόπο σκοπεύει η Επιτροπή να πιέσει την Τούρκικη Κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών;