Ο διαγωνισμός αφορά την υλοποίηση ψηφιακού πληροφοριακού συστήματος στα Πανεπιστήμια, εκχωρώντας τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής γραμματείας των ΑΕΙ σε ιδιωτικές εταιρίες. Βέβαια, ήδη από το 2015, λειτουργεί το UNIVERSIS, μια πολύ επιτυχημένη πλατφόρμα υπηρεσιών ηλεκτρονικής γραμματείας και φοιτητολογίου ανοικτού λογισμικού και ανοικτού κώδικα, η οποία αναπτύσσεται με αυτοχρηματοδότηση από τα ίδια τα ΑΕΙ μέσω της συνέργειάς τους στο «Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο» (GUnet).

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας επέλεξαν ακόμα μια φορά να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, προσφέροντάς τους «ζεστό, ευρωπαϊκό χρήμα». Το αξιοπερίεργο είναι πως το υπουργείο αποφασίζει να επενδύσει αυτό το τεράστιο το πόσο την στιγμή που υπάρχει αποτελεσματική πλατφόρμα που λειτουργεί με πολύ λιγότερα χρήματα.

Η νέα προκήρυξη του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτικοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών γραμματείας των ΑΕΙ, έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός ακόμη σκανδαλώδους διαγωνισμού (52 εκατ. €) για ψηφιακά έργα και υπηρεσίες που υπάρχουν ήδη και υλοποιούνται από το ΙΤΥΕ «Διόφαντος»

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να εξηγήσει για ποιο λόγο κατέφυγε σε έναν ακόμα διαγωνισμό, κατευθύνοντας 13.5 εκατ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ιδιωτικές εταιρίες, αντί να ενισχύσει το UNIVERSIS;