X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Έρχεται ο πολύ μεγάλος αδερφός

Οι βρετανικές αρχές θα καταγράφουν προσωπικά δεδομένα, θα έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές και τηλέφωνα και θα ελέγχουν τις κινήσεις κάθε πολίτη στο διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως δικαστική απόφαση, σύμφωνα με νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον Δεκέμβρη του 2016
|

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τερέζα Μέι, η αστυνομία και οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας:

  • Θα έχουν την εξουσία να ελέγχουν κάθε κίνηση όλων των πολιτών στο διαδίκτυο, χωρίς την ανάγκη δικαστικής εξουσιοδότησης.
  • Θα μπορούν ελεύθερα να αποκτούν πρόσβαση σε υπολογιστές και τηλέφωνα, ενώ μάλιστα οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να εγκαθιστούν το απαραίτητο λογισμικό για αυτήν την κίνηση.
  • Θα  αποκτούν πρόσβαση σε «μαζική συλλογή» προσωπικών δεδομένων.
  • Η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα βουλευτών θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.
  • Περιορισμοί θα υπάρχουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από αίτημα, όπως σε δημοσιογράφους

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία προσπαθεί να ελέγξει το διαδίκτυο. Πριν από δυομιση χρόνια ο Έντοπυαρντ Σνόουντεν είχε αποκαλύψει τις μαζικές παρακολουθήσεις στις οποίες προχωρούσαν τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών (NSA), όσο και η βρετανική GCHQ.

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών να δημιουργήσει αρχεία, όπου θα καταγράφεται κάθε σελίδα που θα επισκέπτονται οι Βρετανοί χρήστες του ίντερνετ τους τελευταίους 12 μήνες. Τα αρχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στις αρχές χωρίς την ανάγκη προϋπαρξης δικαστικού εντάλματος.

Το κόστος αυτής της μαζικής παρακολούθησης υπολογίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών περίπου στα 250 εκατ. λίρες σε ορίζοντα 10ετίας, από τον Δεκέμβρη του 2016 που ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή.

Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει το διαδίκτυο για να το απαλείψει από τα κακοποιά στοιχεία που δρουν μέσα σε αυτό, σύμφωνα με την Τερέζα Μέι: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία περιοχή του κυβερνοχώρου ανεξέλεγκτη, για εκείνους που επιδιώκουν να βλάψουν, να δηλητηριάσουν τα μυαλά και να προωθήσουν το μίσος

Σύμφωνα με την Μέι, το σημείο του νομοσχεδίου που προξενεί αντιδράσεις, δηλαδή η καταγραφή κάθε δραστηριότητας των χρηστών του διαδικτύου, που είναι απαγορευμένη στις ΗΠΑ και σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, είναι απλά «το ψηφιακό ανάλογο ενός αναλυτικού τηλεφωνικού καταλόγου»


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις