Την Τετάρτη στις 9 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη μαζί με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠαΣοΚ οι οποίοι θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
 
Όπως αναφέρει το vima.gr, το νέο Μεσοπρόθεσμο περιβλέπει πάγωμα δαπανών στα επίπεδα του 2013 ως και το 2018 αλλά και νέο «ψαλίδι» άνω του 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο με έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης.
 
Παράλληλα στο Σχέδιο προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς όμως αύξηση φόρων, ώστε να πιαστεί ο μνημονιακός στόχος της επίτευξης και διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
υβερνητικές πηγές εξηγούν ότι το «κενό» δεν μπορεί μεν να μηδενιστεί, αλλά  ζητούν παράταση χρόνου με επιχείρημα την υπεραπόδοση του 2013. Επιχειρηματολογούν ότι για κάθε 1% επιπλέον ανάπτυξη, υπάρχει 0,5% του ΑΕΠ μεγαλύτερη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
 
Επισήμως, η Επιτροπή στην έκθεση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή για το Μνημόνιο, ορίζει σημαντικά «μη προσδιορισμένα μέτρα»: 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017, με το ΥΠΟΙΚ να απαντά ότι δεν έρχονται νέα μέτρα.
 
Ωστόσο, κοινοτικές πηγές έκαναν χθες λόγο για σχετικά διαλλακτική -σε αυτή τη φάση- στάση, δεδομένης της νέας καθόδου στην Αθήνα που συμπίπτει με τη χάραξη του προϋπολογισμού και των μέτρων του 2015. Άλλωστε, στο Μεσοπρόθεσμο, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει υποχρέωση καταγραφής μέτρων, παρά μόνο υπολογισμού ορίων δαπανών και εσόδων και καταγραφή αποτελέσματος παρεμβάσεων, αναφέρει το capital.gr.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρα στο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπεται μεταξύ άλλων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και νοικοκυριών με την προϋπόθεση ότι θα γίνει εφικτή η επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου και η ένταξη, ακόμη περισσότερο, του αφανούς τμήματος της οικονομία στο εμφανές πεδίο της.
 
Επίσης, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Παρασκευή, θα προβλέπεται πάγωμα δαπανών από το 2014 έως το 2018 στα επίπεδα του 2013, και μάλιστα όχι στον αρχικό στόχο αλλά στο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ήταν κατά 320 εκατ. ευρώ χαμηλότερο.

Bρούτσης: Δεν θα γίνουν μειώσεις

Απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης μιλώντας σήμερα, Τρίτη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ενώ ξεκαθάρισε πως οι προσαρμογές  στις επικουρικές συντάξεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2014 θα είναι μικρές.
 
 
Για τις εν λόγω προσαρμογές, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως ήταν αναγκαίες και έγιναν με συντελεστή βιωσιμότητας, ενώ αποσαφήνισε πως στο εξής δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, καθώς πλέον αυτό έχει θωρακισθεί.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα μεταβληθεί το υφιστάμενο καθεστώς συνταξιοδότησης γυναικών με ανήλικα τέκνα ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές. «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αλλαγές στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα», είπε χαρακτηριστικά.
 
Σημειώνεται πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα ειδικά για το ασφαλιστικό αναφέρει πως τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί μία «βαθιά αναθεώρηση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης η οποία θα εστιάζει στην αναθεώρηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του συστήματος.
 
«Οι αρχές έχουν δεσμευθεί να ενισχυθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να ενισχύσουν την προσφορά εργασίας και για αυτό τον σκοπό θα ετοιμάσουν σχέδιο ολοκληρωμένης πρότασης σχετικά με τα κύρια σημεία στην περαιτέρω συγχώνευση των ταμείων και την εναρμόνιση των συνεισφορών με τις διαδικασίες πληρωμών μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Το σχέδιο θα συμπληρωθεί στη συνέχεια από αναλογιστική μελέτη του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα στηρίξει συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις. Αυτές οι αλλαγές θα νομοθετηθούν ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
 
Εν τω μεταξύ, κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο υπουργός Εργασίας αναφορικά με  το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα δοθεί πιλοτικά εντός του 2014 σε φτωχές οικογένειες με παιδιά.
 
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας ρωτήθηκε επανειλημμένα για το ποιο θα είναι το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα μιλήσει για νούμερα καθώς το ζήτημα είναι «ευαίσθητο». Αρκέσθηκε να δηλώσει πως μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου εντός του 2014, θα ακολουθήσει η εφαρμογή του σε πανελλαδικό επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου 2015.
 
Επίσης, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα η κυβέρνηση αντλεί τεχνογνωσία από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στις οποίες εφαρμόζονται αντίστοιχες παρεμβάσεις, ενώ είπε πως επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι το επίδομα αυτό να μην αποτελέσει αντικίνητρο για την ομαλή επανένταξη του δικαιούχου στην οικονομική ζωή, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε κάποιες χώρες.
 
Πάντως, με τις δηλώσεις του ο κ. Βρούτσης φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος με δηλώσεις του προ ημερών στο Mega ανέφερε πως για τον ορισμό των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ληφθούν υπόψιν και περιουσιακά κριτήρια στη βάση της παγκόσμιας περιουσίας. 
 
Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που τοποθετούσαν στα 4.800 ευρώ το όριο για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και υποστήριζαν πως το επίδομα θα φτάνει στα 400 ευρώ το μήνα για φτωχές οικογένειες με δύο παιδιά.