Μπορεί την περασμένη Πέμπτη οι τραπεζίτες να αποκρίθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα «επανεξετάσουν» τις επιπλέον χρεώσεις που επέβαλαν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως τα ποσά που έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα, και μάλιστα πριν την επιβολή του τελευταίου «πακέτου», προκαλούν ακόμα και τους πιο καλοπροαίρετους παρατηρητές.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία των τραπεζών, οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank έχουν εισπράξει συνολικά 700 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, ποσό σχεδόν ίσο με αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2018, παρότι σχεδόν όλες αύξησαν τα κέρδη τους από τις προμήθειες μέσα σε έναν χρόνο.

Συγκεκριμένα, πρώτη είναι η Alpha Bank με εισπράξεις 191,5 εκατ. ευρώ, ενώ το προηγούμενο έτος 197,7 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς εισέπραξε φέτος 188 εκατ. ευρώ από 189 εκατ. ευρώ, η Εθνική 164 εκατ. ευρώ από 158 εκατ. ευρώ, και η Eurobank 156 εκατ. ευρώ από 138 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Alpha Bank μπορεί να εμφανίζει μειωμένα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο, όμως οι προμήθειες από πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν από 37,3 σε 40,5 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα αύξησε τα έσοδα από κάρτες, ψηφιακά δίκτυα κλπ κατά 9%, στα 51 εκατ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς αύξησε τα έσοδα από προμήθειες στη λιανική τραπεζική από 97 εκατ. ευρώ σε 106 εκατ. ευρώ.

«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο» φέρεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, να ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραντεβού της Πέμπτης, με τους τραπεζίτες ωστόσο να αποφεύγουν την οποιαδήποτε δέσμευση, «δεσμευόμενοι» μόνον για την «επανεξέταση» των χρεώσεων.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά προ δύο εβδομάδων, η εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης θα κοστίζει 6 ευρώ, η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης θα κοστίζει 0,20 ευρώ την κάθε φορά, η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης θα έχει επιβάρυνση 0,30 ευρώ, το αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement) θα κοστίζει 0,15 ευρώ, η επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του θα έχει κόστος 3 ευρώ, ενώ η εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης θα επιβαρύνει τον πελάτη της τράπεζες με 6 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα για την αισχροκέρδεια των τραπεζών:

ΆΤιΜες προμήθειες τραπεζών: Η ληστρική κερδοφορία του ενός δισεκατομμυρίου