«Από την τραυματική εμπειρία των διαδοχικών αξιολογήσεων, που έχουμε βιώσει τα τελευταία επτά χρόνια, έχουμε πλέον εμπεδώσει και δεν μας εκπλήσσει το γεγονός, ότι οι δανειστές ζητούν πολλά, ενώ δίνουν από λίγα έως τίποτα από αυτά που ζητάμε εμείς. Ως εκ τούτου, από ό,τι φαίνεται η συμφωνία θα κλείσει και πάλι σταδιακά με “υποδόσεις” και με μέτρα για τη διετία 2018-19, ενώ τα αντίμετρα θα περιμένουν για μετά το 2019, και βεβαίως εφόσον διατηρηθούν θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Μέχρι τότε το “μαρτύριο της σταγόνας” για την πραγματική οικονομία, δυστυχώς, θα συνεχίζεται με θύματα τους μικρομεσαίους της ελληνικής αγοράς», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Βέβαια, το «κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» δεν είναι λύση στο πρόβλημα, υπογράμμισε, αντιθέτως, επισωρεύει πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν να δημιουργήσει τους όρους μιας σχετικής σταθερότητας που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία.
Γι αυτό και ο Β. Κορκίδης επανέλαβε την θέση του εμπορίου ότι οι διαπραγματεύσεις επιβάλλεται να καταλήξουν «γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα», αν θέλουμε να μη χαθεί οικονομικά άλλος ένας χρόνος και να παράξουν άμεσο αποτέλεσμα, ικανό να απελευθερώσει την αγορά από τα δεσμά της αβεβαιότητας.
«Μέχρι τώρα πάντως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ και ειδικά η Κυβέρνηση δεν φαίνονται έτοιμοι να κλείσουν την αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις και αυτή τη φορά θα ισοδυναμούν σε περισσότερα μέτρα του 2% του ΑΕΠ, απώλεια της προθεσμίας ένταξης στο QE στις 27 Απριλίου και βαθύτερη λιτότητα», είπε.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επεσήμανε ακόμη στην τοποθέτησή του ότι η ελληνική οικονομία απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα, «ανεξαρτήτως μικροπολιτικών συμφερόντων και τακτικισμών εντός και εκτός Ελλάδος. Όμως το χάσμα απόψεων που χωρίζει τους θεσμούς μεταξύ τους, αλλά και με την Κυβέρνηση, στα εργασιακά, το αφορολόγητο και τις συντάξεις, μεταθέτει τη λήψη ζωτικών για την οικονομία αποφάσεων στο μέλλον, με αποτέλεσμα η ανάκαμψη να καθυστερεί, οι πολίτες να χάνουν την υπομονή τους με τα ατυχή προγράμματα που εφαρμόζονται και οι επενδυτές να αναβάλλουν τις αποφάσεις τους, διστάζοντας να επιχειρήσουν σε ένα περιβάλλον που βρίσκεται μονίμως σε κατάσταση αλλαγών. Ίσως όμως, αυτή να είναι και η επιθυμία των δανειστών, ώστε να διαλέξουν πρώτοι και χωρίς ανταγωνισμό τον ελληνικό πλούτο που επιθυμούν να πάρουν σε αντίκρισμα των χρημάτων που μας έχουν δανείσει».
Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνση από νέα μέτρα θα υπάρχει ελάφρυνση ενός ευρώ με αντισταθμιστικά μέτρα, δεν αλλάζει κάτι άμεσα στην πραγματική οικονομία, κατά τον Β. Κορκίδη, που απαρίθμησε στη συνέχεια ορισμένους παράγοντες όπως είναι τα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, το μεγάλο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που διαμορφώνουν ένα κλίμα το οποίο αποθαρρύνει εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις υπάρχουσες ή να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην χώρα μας, ώστε να αρχίσει να αυξάνεται το ΑΕΠ σε βιώσιμα επίπεδα.
Με ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας – ψήφισμα, η ΕΣΕΕ ζητάει:
– Την θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού επιχειρηματικού και ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού».
– Επιλογή ένταξης όλων των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού.
– «Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών.
– Επίσπευση της άρσης των capital controls.
– Εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας σε αφορολόγητο και προστασία πρώτης κατοικίας για όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
Κατόπιν αυτών, η γενική συνέλευση καλείται να αποφασίσει και να εκδώσει το ακόλουθο ψήφισμα:
Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η Κυβέρνηση:
• Οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες, που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης, που δέχθηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα το 2010.
• Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα.
• Οφείλει να ανατάξει την οικονομία.
• Οφείλει να συνθέσει την πορεία για ένα σύγχρονο και άξιο κράτος, όχι κράτος – εργοδότη, αλλά κράτος – πάροχο δημόσιων υπηρεσιών στον πολίτη.
• Οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό.
• Οφείλει να σεβαστεί και να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.
• Οφείλει να αναστρέψει το εσωτερικό κλίμα δυσφορίας και θυμού.
• Οφείλει να διασφαλίσει ότι οι θυσίες μας οκτώ ετών και ο κόπος πολλών γενεών Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένα.
Πηγή: ΑΜΠΕ