Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο εβδομάδες από την πρωτοφανή επιχείρηση φίμωσης και λογοκρισίας του Facebook κατά δημοσιογραφικών αναρτήσεων φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφων, ακόμα και μέσων ενημέρωσης για να πάρει επισήμως θέση η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη διαμαρτυρία και τον προβληματισμό της «προς κάθε κατεύθυνση και αρμόδια αρχή» για τα «τελευταία αλυσιδωτά φαινόμενα απροκάλυπτης απόπειρας περιορισμού του δημοσιογραφικού έργου και στοχοποίησης και εκφοβισμού επαγγελματιών του Τύπου», αποφεύγοντας να αναφερθεί ειδικά στην επιχείρηση κατατρομοκράτησης και παρεμπόδισης των λειτουργών του Τύπου να κάνουν τη δουλειά τους.

Στη συνέχεια, καταγγέλλει εξίσου γενικόλογα τις «αυξανόμενες πράξεις βίας» κατά δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, εικονοληπτών και τεχνικών, κάνοντας λόγο για «πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους με σκοπό τη δημιουργία κλίματος επιβολής λογοκρισίας» που διευκολύνει «τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη διάδοση του μίσους στο διαδίκτυο».

Διαβάστε για την απόπειρα λογοκρισίας του ThePressProject την 1η Μαρτίου:

Aπόπειρες λογοκρισίας και περιορισμοί στη σελίδα του ThePressProject στο Facebook

Έπειτα, με γενικές αναφορές, η ΕΣΗΕΑ αναφέρεται στο «αποκορύφωμα όλων των πρακτικών και μεθοδεύσεων άσκησης λογοκρισίας και κατασταλτικής παρέμβασης στην ελεύθερη ενημέρωση» αναφορικά με την αισχρή λογοκρισία του Facebook, με αναφορές στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα για ελεύθερη ενημέρωση και δημοκρατία, και την ανάγκη να ασχοληθεί με το θέμα η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τέλος, δεν διστάζει να βάλει στη συζήτηση την ανάγκη για έναν «κοινό κώδικα ηθικής στο διαδίκτυο», θυμίζοντας τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή προ δύο εβδομάδων για τον «εκχυδαϊσμό του δημοσίου λόγου», σε «ανώνυμα, μέσω διαφόρων μορφών παρενόχλησης (trolls), στοχοποιούν, λοιδορούν, προπηλακίζουν δημοσιογράφους με προφανή στόχο τον εκφοβισμό τους και την παρεμπόδιση της παραγωγής του δημοσιογραφικού έργου», τα οποία χρήζει ως «αόρατο εχθρό της διαδικτυακής βίας, παρενόχλησης κι ευτελισμού».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Καμία μορφή βίας

δεν θα παρεμποδίσει την ελεύθερη ενημέρωση

και την αδιάβλητη άσκηση του δημοσιογραφικού

επαγγέλματος

Τα Δ.Σ. των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, με αφορμή τα τελευταία αλυσιδωτά φαινόμενα απροκάλυπτης απόπειρας περιορισμού του δημοσιογραφικού έργου και στοχοποίησης και εκφοβισμού επαγγελματιών του Τύπου δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση και αρμόδια αρχή, όχι μόνο την διαμαρτυρία και τον έντονο προβληματισμό μας, αλλά κυρίως την πάγια αρχή όλων των ανθρώπων της ενημέρωσης για την προάσπιση με κάθε μέσο της ελευθεροτυπίας και των δημοκρατικών αρχών.

Επισημαίνουμε το ευρύ φάσμα ανοιχτών προκλήσεων και απειλών το οποίο αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά οι άνθρωποι της ενημέρωσης (δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες, τεχνικοί) και αφορά στην προσωπική ασφάλεια των εργαζομένων συναδέλφων, την ελευθερία του Τύπου αλλά και τις κάθε μορφής πιέσεις, που ασκούνται στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Παρακολουθούμε με λύπη και έντονο προβληματισμό τις αυξανόμενες πράξεις βίας, που εκδηλώνονται εναντίον των ανθρώπων της ενημέρωσης, αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους με σκοπό τη δημιουργία κλίματος επιβολής λογοκρισίας, διευκολύνοντας τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη διάδοση του μίσους στο διαδίκτυο.

Στη βάση αυτή καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά, κατηγορηματικά και απόλυτα, το γεγονός ότι, για πολλοστή φορά στοχοποιούνται οι επαγγελματίες της ενημέρωσης και παρεμποδίζεται το δικαίωμα στην άμεση πληροφόρηση και την αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων με πρακτικές βίας, καταστολής και αυθαιρεσίας από μερίδα αστυνομικών οργάνων που παραβιάζουν κατάφωρα, όχι μόνο τα εργασιακά αλλά και τα ατομικά και συνταγματικά δικαιώματα.

Κι ακόμα, η σφοδρή αλλαγή που έχει συντελεστεί στον τομέα των ΜΜΕ, με νέες “αλγοριθμικές» μορφές ενημέρωσης και επικοινωνίας, που σε πλείστες περιπτώσεις, ανεξέλεγκτα κι ανώνυμα, μέσω διαφόρων μορφών παρενόχλησης (trolls), στοχοποιούν, λοιδορούν, προπηλακίζουν δημοσιογράφους με προφανή στόχο τον εκφοβισμό τους και την παρεμπόδιση της παραγωγής του δημοσιογραφικού έργου, φέρνει στο προσκήνιο τον σε, πολλές φορές, «αόρατο» εχθρό της διαδικτυακής βίας, παρενόχλησης κι ευτελισμού.

Το αποκορύφωμα όλων των πρακτικών και μεθοδεύσεων άσκησης λογοκρισίας και κατασταλτικής παρέμβασης στην ελεύθερη ενημέρωση είναι η τελευταία «εξαφάνιση» ειδησεογραφικών αναρτήσεων επαγγελματιών φωτορεπόρτερ σε μια πρωτοφανή προσπάθεια λογοκρισίας από δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Κι αυτό είναι σαφές και αυτονόητο ότι εμπεριέχει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, καθιστώντας το ως ζήτημα που οφείλει και πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και ως διακύβευμα απέναντι στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα για ελεύθερη ενημέρωση και δημοκρατία.

Τα Δ.Σ των Συνεργαζομένων Ενώσεων διαμηνύουν ότι:

· Κάθε προσπάθεια επιβολής δυνάμεων καταστολής και βίας κατά της ελεύθερης έκφρασης γνώμης θα μας βρει απέναντι. Είναι απαράδεκτο σε μια ελεύθερη και ευνομούμενη πολιτεία οι δημοσιογράφοι να γίνονται στόχος, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την αντικειμενική ενημέρωση και την ελευθεροτυπία.

· Η απόπειρα λογοκρισίας και οι «υποδείξεις» για τον τρόπο άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

· Η επαγγελματική και η ανεξάρτητη ποιοτική δημοσιογραφία ασκείται μόνο όταν επικρατούν συνθήκες σεβασμού των βασικών κανόνων εργασίας, αλλά και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων που έχουν καθοριστική σημασία στην προάσπιση του δικαιώματος της ενημέρωσης των πολιτών.

· Είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη ότι χρειαζόμαστε έναν κοινό κώδικα ηθικής για το διαδίκτυο, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και θα εγγυάται τον σεβασμό και τη διαφύλαξη θεμελιωδών αρχών και αξιών, με τελικό και αμετακίνητο στόχο την ελευθεροτυπία και την αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση.