Να επανεξετάσει την μετατροπή της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, σε παρέμβασή του στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο βουλευτής αν και δήλωσε, αρχικά, ότι είναι πολλές οι θετικές ρυθμίσεις που εισάγει το σχέδιο νόμου, τόνισε ότι διατηρεί επιφυλάξεις στο πρώτο άρθρο, για τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. «Η ΡΑΕ επιτελεί τη λειτουργία της ρύθμισης αγοράς, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι εμπορικό αγαθό και η αποτελεσματικότερη παροχή του κρίνεται, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό, πως εξυπηρετείται καλύτερα σε συνθήκες αγοράς και ελεύθερου ανταγωνισμού. Η τιμολογιακή πολιτική για τις υπηρεσίες ύδατος, το οποίο ύδωρ αποτελεί φυσικό πόρο εν ανεπαρκεία, διαμορφώνεται με γνώμονα την ανάκτηση του κόστους του ενώ στην αγορά ενέργειας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ασφαλώς και η επίτευξη κέρδους», είπε χαρακτηριστικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, και πάλι κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ένας ακόμα βουλευτής της ΝΔ, ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας είχε επισημάνει ότι «δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα στον τομέα υπηρεσιών ύδατος. Δεν υπάρχει αγορά δηλαδή την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει η Ρυθμιστική Αρχή, προκειμένου να τηρηθούν κανόνες ανταγωνισμού». Επιπλέον ο κ. Κέλλας είχε αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο, «χωρίς κάποιον προφανή ουσιαστικό λόγο, δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες στη ρυθμιστική αρχή, όπως οι πιστοποιήσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, οι αρμοδιότητες για συνενώσεις και συγχώνευση, η επιβολή προστίμων».