Η Κάλας είδε τη δημοτικότητά της να εκτινάσσεται στην Εσθονία με τη σκληροπυρηνική στάση που τήρησε ενάντια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα απολαμβάνει ένα κύμα δημοτικότητας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με 35% υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Norstat, παρόλο που ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 19% τον Απρίλιο, καθιστώντας τον τον υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Στον κυβερνητικό της συνασπισμό, ωστόσο, δεν υπήρχε ενιαία στάση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τριβές. Στις αρχές του μήνα ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε αφού η πρωθυπουργός κατηγόρησε τους εταίρους της ότι εργάζονται ενάντια στις αξίες του έθνους και ότι απέτυχαν να προστατεύσουν την ανεξαρτησία της.

Η Κάλας έβαλε τέλος στον συνασπισμό της στις 3 Ιουνίου, επιμένοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια λειτουργική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή. Έτσι κατόπιν αιτήματος της Κάλας, ο πρόεδρος, Αλάρ Καρις, απομάκρυνε και τους επτά υπουργούς από το κόμμα του Κέντρου, το οποίο είχε επίσημους δεσμούς με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Ρώσου προέδρου, βυθίζοντας τη χώρα σε αβεβαιότητα.