Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) προκάλεσαν δημοσιεύματα της εφημερίδας Real News περί επικινδυνότητας του πόσιμου νερού, με την Ένωση που εκπροσωπεί περί τις 121 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης να κάνει -ουσιαστικά- λόγο για «τοποθέτηση προϊόντος» σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα, εκπορευόμενη από ιδιωτικά συμφέροντα υπέρ των εμφιαλωμένων νερών.

Η τελευταία αφορμή δόθηκε από το δημοσίευμα της εφημερίδας για «Επικίνδυνο νερό για βρέφη και παιδιά σε 9 πόλεις», στο οποίο γίνεται αναφορά σε μετρήσεις της ΕΔΕΥΑ, οι οποίες «αναζωπυρώνουν» την «ανησυχία που υπάρχει για την ασφάλεια της κατανάλωσης του πόσιμου νερού, ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά». Στο εν λόγω δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στα «επίπεδα νιτρικών», τα οποία «καθιστούν το νερό της βρύσης από προβληματικό έως και εντελώς ακατάλληλο».

Παραθέτοντας σειρά «ευρημάτων» για τα νιτρικά στο νερό, το δημοσίευμα αναφέρεται σε δειγματοληψία στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης που κατέγραψε νιτρικά σε επίπεδα 58 mg ανά λίτρο νερού. Ακολούθως, παραθέτει στοιχεία για άλλες περιοχές της χώρας που αυτά κινούνται κάτω από τα 10 mg ανά λίτρο νερού, και σε κάποιες περιπτώσεις έως το πολύ 37 mg ανά λίτρο νερού, όπως στην Εκάλη της Αττικής, με τη σημείωση πως πρόκειται για περιοχή που δεν καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την ΕΥΔΑΠ.

Στο εν λόγω δημοσίευμα απάντησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ), παραπέμποντας στην επιστολή της Ένωσης από τις αρχές Ιουνίου προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία τότε είχε επιχειρήσει να απαντήσει σε προηγούμενα δημοσιεύματα της ίδιας εφημερίδας, επικαλούμενη τα όρια που έχει θέσει για τα νιτρικά η τελευταία ευρωπαϊκή οδηγία, που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Οι ισχυρισμοί είναι τελείως ανυπόστατοι, αφού το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά 50 mg/1 για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020, μάλιστα, ψηφίστηκε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, για το πόσιμο νερό (2184/2020/ΕΕ) που προβλέπει επίσης, το όριο των 50 mg/1 για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό. Το όριο αυτό είναι σύμφωνο με τη σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν έχει αλλάξει για περισσότερα από 30 χρόνια» ανέφερε στις 9 Ιουνίου η ΕΔΕΥΑ, καλώντας τον Βασίλη Κικίλια να πάρει θέση.

«Κύριε Υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεσθε, τα παραπάνω άρθρα εκπορεύονται από ιδιωτικά συμφέροντα υπέρ των εμφιαλωμένων νερών και θίγουν άμεσα το υπουργείο σας, ως θεσμικά αρμόδιο φορέα για τον έλεγχο της τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας από τους παρόχους ύδρευσης. Παραπέρα, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νερό της βρύσης και με τον τρόπο αυτό αναιρούν τον βασικό σκοπό του θεσμικού πλαισίου για την ποιότητα του πόσιμου νερού, την εφαρμογή του οποίου εγγυάται το υπουργείο Υγείας» σημείωνε ακόμα η Ένωση, επικαλούμενη δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας από τις 11 Μαρτίου με τίτλο «Επικίνδυνο νερό σε 27 περιοχές» και από τις 6 Ιουνίου, με τίτλο «Νερό με νιτρικά σε μεγάλες πόλεις».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της ΕΔΕΥΑ: