Μέλη της ομάδας διαβάζουν παραμύθια σε ανήλικους με μειωμένη κινητικότητα, τυφλά, ή με μειωμένη όραση και κωφά, ή με μειωμένη ακοή, στο πλαίσιο της δράσης που πραγματοποιείται αυτή την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου και σχεδόν κάθε δεύτερη Κυριακή έως τις 11 Ιουνίου.

Η υπεύθυνη ανάπτυξης του «Διαβάζω για τους Άλλους» στη Θεσσαλονίκη, Δέσποινα Τραφαλή, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ (Πρακτορείο FM 104,9), «η δράση ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου, απευθύνεται παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών και διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Η ομάδα εθελοντών εκπαιδευτών επιλέγει το βιβλίο που θα αναγνωστεί και στη συνέχεια τα παιδιά συμμετέχουν σε ασκήσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μία σταθερή ομάδα συμμετεχόντων και κάθε φορά μέσα από την ανάγνωση και τη διαδραστικότητα να πετύχουμε κάτι το οποίο αφορά το τέλος του παραμυθιού».

Στον χώρο της δράσης υπάρχουν φροντιστές και διερμηνείς της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας για να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών. Οι γονείς μπορούν να παραμένουν στον χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά δεν χρειάζεται να συνοδεύουν τα παιδιά στην αίθουσα όπου διεξάγεται το πρόγραμμα. Οι ομάδες ζωντανών αναγνώσεων προσφέρουν ανάπτυξη των δημιουργικών ικανοτήτων των παιδιών, φροντίδα και συναισθηματική στήριξη και μέσα από μια διαδικασία εκπαιδευτική και ψυχαγωγική, αναπτύσσουν τα ταλέντα τους, τη φαντασία τους, κοινωνικοποιούνται και καλλιεργούν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.

«Για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας»

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Διαβάζω για τους Άλλους», αναπτύσσει δράσεις ζωντανής ανάγνωσης σε χώρους γηροκομείων, φυλακών, νοσοκομείων, ορφανοτροφείων και άλλων ιδρυμάτων φιλοξενίας παιδιών, καθώς και σε άτομα με αναπηρία και δυσκολίες κίνησης ή όρασης. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στην Αθήνα από την Αργυρώ Σπυριδάκη (πρόεδρος του δικτύου) και τον Θοδωρή Τσάτσο (αντιπρόεδρος). Βασικός πυλώνας αρχικά ήταν η ηχογράφηση βιβλίων για να ενισχυθεί η ακουστική βιβλιοθήκη για τους τυφλούς.

Στην πορεία ανέκυψαν αιτήματα και ανάγκες και για δια ζώσης αναγνώσεις σε εντυποανάπηρους, δηλαδή σε ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν, είτε λόγω κάποιας παραπληγίας στα χέρια, ή αναπηρίας στα μάτια, είτε αναλφάβητους. Ομάδες δράσης του δικτύου έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα, στην Κρήτη (Ηράκλειο και Χανιά) και στη Θεσσαλονίκη.

Η Δ. Τραφαλή ανέφερε «το Διαβάζω για τους Άλλους στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016 και σήμερα έχουμε ενεργούς ή εν δυνάμει ενεργούς 200 εθελοντές. Συμμετέχουν στην οργανωτική υποστήριξη των δράσεων, είτε είναι εθελοντές που ηχογραφούν ακουστικά βιβλία ή εθελοντές που έχουν εκπαιδευθεί για να παίρνουν μέρος στις αναγνώσεις και στα προγράμματα».

Οι εθελοντές εκπαιδεύονται από ειδικούς επαγγελματίες για να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται για να συμμετάσχουν σε δράσεις, ενώ οι περισσότεροι, στη Θεσσαλονίκη, είναι ηλικίας άνω των 30 ετών, εργαζόμενοι με υποχρεώσεις και με παιδιά, όμως αφιερώνουν από τον χρόνο τους για να προσφέρουν σε συνανθρώπους τους, είπε κ. Τραφαλή.

Για την ομάδα των παιδιών προτιμώνται άνθρωποι που έχουν κάποια παιδαγωγική κατάρτιση και για την ομάδα των ηχογραφήσεων, οι εθελοντές περνούν από τεστ αξιολόγησης φωνής. Στη Θεσσαλονίκη «Το Διαβάζω για τους Άλλους», διοργανώνει δράσεις σε γηροκομεία και ΚΑΠΗ και επίσης έχει συγκροτηθεί η ομάδα παιδιών.

Οι ημερομηνίες της δράσης «Διαβάζω για τους Άλλους: Παραμυθιάσματα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης», είναι 19 Φεβρουαρίου, 5 Μαρτίου, 19 Μαρτίου, 2 Απριλίου, 30 Απριλίου, 14 Μαΐου, 28 Μαΐου, 11 Ιουνίου.