Το βίντεο αυτό όμως είναι απλά ακόμα ένα κρούσμα της έξαρσης του εθνικισμού που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, λίγες μόλις ώρες πριν από τη σέντρα του ποδοσφαιρικού αγώνα. 


 

«Θα υπάρξει αιματοχυσία στο Αλβανία-Σερβία»

Την Τετάρτη συνελήφθη ο Ισμαΐλ Μορίνα, ο άνθρωπος που είχε πετάξει το drone με τον αλβανικό αετό πάνω απο το Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα των δύο ομάδων. Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα πιστόλι «Zastava», έξι φυσίγγια. κι επίσης 36 πλαστά εισιτήρια για την αυριανή αναμέτρηση στο Ελμπασάν, αλλά και λίστα με τους υποψήφιους παραλήπτες.

Λίγο αργότερα μια επιστολή στα ΜΜΕ της οργάνωσης με την επωνυμία «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους. Με τελεσίγραφο η εθνικιστική οργάνωση ζητάει την άμεση απευλευθέρωσή του Μορίνα, αλλιώς θα προκαλέσει αιματοχυσία στο αυριανό ματς «Τα μέτρα ασφαλειας δεν θα μας σταματήσουν. Οι Σέρβοι θα πάρουν αυτό που τους αξίζει. Οι Σέρβοι είναι εχθροί μας. Θα υπάρξει αιματοχυσία».

Πέτρες στο σερβικό πούλμαν

Το πρώτο περιστατικό συνέβη χθες, όταν ομάδα Αλβανών πέταξε πέτρες στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Σερβίας, παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η αστυνομία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση και απηύθυνε έκκληση να νικήσει η ευπρέπεια. «Γνωρίζετε ότι στους αγώνες και οι γείτονες προσπαθούν ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου, αλλά είναι σημαντικό η Αλβανία να νικήσει, ο υπουργός Βέρμπιτς θα πει η Σερβία να νικήσει, όμως το σημαντικότερο είναι να νικήσει η ευπρέπεια, την οποία από κοινού εκπροσωπούμε» τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

«Παρ' ότι η νέα γενιά έχει μεγάλη δίψα για αλλαγή και όνειρα για έναν νέο κόσμο, ο κίνδυνος του εθνικισμού και το πνεύμα του μίσους είναι πάντα παρών και στην άλλη γενιά. Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να ενθαρρύνουμε την αναγνώριση των αξιών της συμβίωσης, μεγάλες αξίες που οι γονείς μας, μας έχουν διδάξει, όπως και οι δικοί σας γονείς έχουν διδάξει σε σας» υπογράμμισε ο κ. Ράμα.

Διπλωματικό επεισόδιο

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι τους επόμενους έξι μήνες δεν υπάρξει διπλωματική επικοινωνία με τον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι, Ιλίρ Μπότσκα, επειδή αρνήθηκε να παραλάβει τη νότα διαμαρτυρίας για το επεισόδιο στα Τίρανα, 

«Σε αντίθεση με τους κανόνες και την πρακτική της διπλωματίας, ο πρέσβης της Αλβανίας, μετά από οδηγίες από τα Τίρανα, αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών να παραλάβει νότα της Δημοκρατίας της Σερβίας, λόγω του σοβαρού επεισοδίου και της επίθεσης στην εθνική ομάδα της Σερβίας, με την αιτιολογία ότι δεν συνέβη τίποτα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας.