Την ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης στρέφοντας τα πυρά του κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ
Μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΔΗΜΑΡ, στο Μοναστηράκι, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην επιλογή του κόμματός του τον Ιούνιο του 2012 να μην μείνει στο βολικό, άνετο και ευρύχωρο χώρο της αντιπολίτευσης. «Δεν μπορούσαμε όμως να αποδεχτούμε πρακτικές Μπαλτάκου και συντηρητικές πολιτικές, πέραν των δεσμεύσεων της χώρας, που – με μονοκομματική αντίληψη και με την αποδοχή του ΠΑΣΟΚ- ήθελε να επιβάλλει η ΝΔ», επεσήμανε ο κ. Κουβέλης.
Ο ίδιος πάντως δήλωσε έτοιμος να συμπράξει και πάλι η ΔΗΜΑΡ, εφόσον χρειαστεί, σε κυβέρνηση με προγραμματικές δεσμεύσεις, που θα τηρούνται, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σχολίασε ότι συνιστούν μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και εξέφρασε την ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των συνδυασμών που στήριξε το κόμμα του καθώς επιβραβεύτηκαν υποψηφιότητες με βάση αυτοδιοικητικών προοδευτικών προγραμμάτων και αξιόπιστων προσώπων, όπως είναι αυτές του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα, παρότι το αποτέλεσμα στην περιφέρεια Αττικής δεν ήταν ικανοποιητικό.
«Η προσπάθεια που γίνεται αυτές τις μέρες να παρουσιαστεί ότι δήθεν εξαϋλώθηκε στον χώρο της αυτοδιοίκησης είναι κατάφωρη διαστρέβλωση, αντιστροφή της πραγματικότητας» είπε.
Σε ό,τι αφορά τον β΄γύρο ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε τη θέση του κόμματος, όπου δεν υπάρχει υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ να επιλέξουν «στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί από τον πρώτο γύρο: της ύπαρξης, δηλαδή, προοδευτικού αυτοδιοικητικού προγράμματος και της αξιοσύνης των προσώπων».
Για τη Χρυσή Αυγή
Ειδική αναφορά έκανε, ο κ. Κουβέλης, στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι η δικαστική αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής.
«Η αντιμετώπισή της απαιτεί ένα κοινό δημοκρατικό μέτωπο και συγκεκριμένες πολιτικές για τη μετανάστευση, το ρατσισμό, και την κοινωνική προστασία. Είναι υποχρέωση όλων των δυνάμεων της δημοκρατίας να εργασθούν συντονισμένα και πολυδιάστατα για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου», τόνισε ο κ. Κουβέλης και κάλεσε όλους τους πολίτες στο β΄ γύρο να καταψηφίσουν τα ακροδεξιά στοιχεία ή τα πρόσωπα που ταυτίζονται με διαφθορά και παράνομες ενέργειες .
Ανοιχτά υπέρ της Ε.Ε.
Σχετικά με τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη είναι στο DNA της Δημοκρατικής Αριστεράς και πως ήταν η πρώτη προοδευτική πολιτική δύναμη της χώρας, που τάχτηκε ανοιχτά υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Ο κ. Κουβέλης ζήτησε να συμμετέχουν μαζικά οι πολίτες στις εκλογές της Κυριακής ώστε να αντιταχθούν «….στις συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ευρωπαϊκής δεξιάς και στον αρνητισμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας παρωχημένης λαϊκιστικής αριστεράς», όπως σημείωσε.
«Είμαστε αντίθετοι στην προοπτική μιας Γερμανικής Ευρώπης και διεκδικούμε την αυτονομία της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή πολιτικών και μέτρων στο πλαίσιο αμοιβαίας αλληλεγγύης και κοινά συμφωνημένων στόχων. Μπορεί και πρέπει να δοθεί τέλος σε ένα καθεστώς που η τρόικα έχει τον καθοριστικό λόγο για τα πράγματα στη χώρα», ανέφερε.
Ψεύτικα διλήμματα
Σχετικά με την κατάσταση στη χώρα, ο Φώτης Κουβέλης επέκρινε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Δεν υπάρχει χειρότερη πολιτική από τα «ψεύτικα διλήμματα». Τη καλλιέργεια διχασμού και μια κακέκτυπη έκδοση ενός «νέου δικομματισμού». Όσο λάθος είναι το δίλημμα «ΝΔ ή περιπέτεια» άλλο τόσο λάθος είναι το δίλημμα «Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ».
«Είναι χρέος των προοδευτικών πολιτών, με την ψήφο τους την Κυριακή, να απορρίψουν τα ψεύτικα διλήμματα των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», συνέχισε και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές και πως πρέπει να αλλάξουν καθώς δεν μπορούν να στηρίζονται στην υπερφορολόγηση, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων.
Νέα συμφωνία με τους δανειστές
Πρότεινε η χώρα επειγόντως να διεκδικήσει νέα συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές, που θα περιλαμβάνει: Τολμηρή και ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και απασχόλησης και τη διεκδίκηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου «τύπου Μάρσαλ», και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις διαφωνώντας ωστόσο όταν κρύβονται εκτεταμένες νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις και απολύσεις.
Ζήτησε άμεση αλλαγή του φορολογικού συστήματος θέτοντας τα ερωτήματα: «Γιατί μετέθεσε η κυβέρνηση τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση στο άδηλο μέλλον; Γιατί στην προγραμματική συμφωνία που υπέγραψε η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ ορίζεται ρητά πως αυτή θα υλοποιηθεί μετά την κρίση; Γιατί το θεσμικό πλαίσιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου, που υπάρχει, δεν έχει εφαρμοσθεί πλήρως;»
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανήλθε στο ζήτημα της ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς στη βάση συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος η οποία θα αποτελεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας, και έκανε άνοιγμα προς όλους όσους, όπως είπε, κατανοούν ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση, είτε προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, είτε προέρχονται από το χώρο της αριστεράς, είτε από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, είτε από το χώρο της οικολογίας, είτε από το χώρο των κινημάτων.