«Στην κυβέρνηση έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο. Ενα στις 10 Φεβρουαρίου και δύο στις 15 Φεβρουαρίου. Εκτιμούμε ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πρόσκληση είναι πλέον πλειοψηφικό» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Πρόσθεσε ότι »η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα των αγροτών και αμέσως, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, θα γίνει συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό».
Οι αγρότες από την περιοχή του Δομοκού που έχουν κλείσει τον δρόμο στην περιοχή Δρούγος, λίγο μετά το Δομοκό, αλλά και στην πόλη του Δομοκού, μετακινούνται με αυτοκίνητα προς την εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών με στόχο να αποκλείσουν τον εθνικό δρόμο Λαμίας-Αθηνών στο 200ό χιλιόμετρο στην περιοχή του κόμβου του Μπράλου.
Στην ίδια κατεύθυνση μετακινούνται και οι αγρότες από την περιοχή της Αταλάντης, που έχουν μπλόκο στο 140ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, και μετά τη 1:00 το μεσημέρι θα βρίσκονται με αγροτικά αυτοκίνητα στον κόμβο του Μπράλου, στο 200ό χιλιόμετρο.
Εκεί βρίσκονται περίπου 70 τρακτέρ από την περιοχή του Μώλου, έχοντας κλείσει τις διαβάσεις εισόδου ή εξόδου στην εθνική οδό, αλλά και την κίνηση των αυτοκινήτων από και προς Μπράλο και Άμφισσα.
Παράλληλα, οι αγρότες με τρακτέρ που βρίσκονται στον κόμβο της Ανθήλης αποφάσισαν να συντονιστούν με τους συναδέλφους τους από Δομοκό και Αταλάντη και να αποκλείσουν τον εθνικό δρόμο στο κόμβο του Μπράλου.
Στα δύο η Ελλάδα
Το συγκεκριμένο σημείο, ο κόμβος του Μπράλου, είναι στρατηγικό σημείο και ο αποκλεισμός του ουσιαστικά κόβει την Ελλάδα στα δύο.
Οι δυνατότητες που έχει η αστυνομία για να διοχετεύσει την κυκλοφορία είναι ελάχιστες και αυτές αφορούν μόνο ΙΧ αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι αγρότες μετά τη 1:00 το μεσημέρι ουσιαστικά δεν θα υπάρχει δυνατότητα διέλευσης οχημάτων στο εθνικό δίκτυο πριν και μετά τη Λαμία.
Στο μπλόκο στο Δερβένι κλείνουν 11:00- 15:00 οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά.
Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, ενώ στις 18:00 έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.
Μπλόκα και αποκλεισμοί
Σε δεύτερο 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα.
Το τελωνείο της Εξοχής θα είναι κλειστό 10:00- 15:00 και 17:00-22:00 για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων.
Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα, Τρίτη.
Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Αργότερα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.
Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.
Τα διόδια των Μαλγάρων έχουν κλείσει από τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Σε αποκλεισμό παραμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
Από νωρίς το πρωί περισσότερα από 80 άτομα που συμμετέχουν στο μπλόκο κατασκήνωσαν και με δύο τρακτέρ στην είσοδο της Τράπεζας Πειραιώς στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και μοιράζουν έντυπο υλικό με τις θέσεις τους, και μήλα στους πολίτες.
Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.
Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).
Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο σημερινός αποκλεισμός ορίστηκε για τις 11.00-18.00.
Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.
Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη οι αγρότες έχουν προχωρήσει από το απόγευμα της Δευτέρας σε επ' αόριστον αποκλεισμό.
Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, ο αποκλεισμός έχει γίνει από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και την Τετάρτη.
Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί και στα δύο).
Στα Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
Στη Νεάπολη Τσοτυλίου ο αποκλεισμός ισχύει 14:00-18:00.
Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-14:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00-18:00.
Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.
Ρήγμα στη Δυτική Μακεδονία
Στο μεταξύ, ρήγμα φαίνεται πως έχει επέλθει στο μέτωπο των αγροτών στη Δυτική Μακεδονία. Η επιστολή με τα αιτήματα των αγροτών που έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφεται μόνο από το μπλόκο του Πολυμύλου στην Κοζάνη. Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων επτά μπλόκων δεν συμφώνησαν στο πλαίσιο των αιτημάτων, καθώς θεωρούν ότι το ζήτημα της δημιουργίας μητρώου αγροτών δεν είναι κυρίαρχο και επιτακτικό στην παρούσα συγκυρία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μπλόκου των Γρεβενών, Στέργιο Τζημιόπουλο, τα επτά από τα οκτώ μπλόκα της περιφέρειας διαχώρισαν τη θέση τους, θεωρώντας ότι «τα βασικά θέματα που πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου με την κυβέρνηση πρέπει να είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής». Επίσης, σημείωσε την ανάγκη να καταργηθεί άμεσα ο φόρος που έχει επιβληθεί σε κάθε φιάλη εμφιαλωμένου οίνου.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών που διαχώρισαν τη θέση τους δεν αρνούνται την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά σημειώνουν: «Αυτό που επιδιώκουμε άμεσα, είναι διάλογος με την κυβέρνηση».
Μετά την κινητοποίηση της Αθήνας, οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία προχώρησαν σε αύξηση της χρονικής διάρκειας αποκλεισμού των δρόμων σε μια προσπάθεια να πιέσουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση.