
«Νιώθω αιχμάλωτη» περιγράφει η βραβευμένη Αφγανή δημοσιογράφος, Μαριάμ Ναμπάβι, μιλώντας για τον φόβο που νιώθουν οι γυναίκες στη χώρα της μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. «Έτσι κι αλλιώς είμαστε νεκρές. Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνουν οι Ταλιμπάν, ως γυναίκα στην Καμπούλ, φοβάμαι τι θα συμβεί στη συνέχεια», λέει χαρακτηριστικά.
«Νιώθω αιχμάλωτη»: Η βραβευμένη Αφγανή δημοσιογράφος Μαριάμ Ναμπάβι γράφει από την Καμπούλ για τους Financial Times ένα κείμενο για το φόβο που νιώθουν οι γυναίκες στη χώρα της. «Έτσι κι αλλιώς είμαστε νεκρές. Έχω καταστρέψει όλες τις φωτογραφίες που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι είμαι δημοσιογράφος. Και έχω θάψει το μετάλλιο που έλαβα μετά την διάκρισή μου ως δημοσιογράφου της χρονιάς» περιγράφει χαρακτηριστικά.
Το κείμενό της δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα που ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έδινε την πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου δηλώνοντας ότι «οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς».
«Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνουν οι Ταλιμπάν, ως γυναίκα στην Καμπούλ, φοβάμαι τι θα συμβεί στη συνέχεια», γράφει χαρακτηριστικά η Ναμπάβι και καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην επιτρέψει να γυρίσουν οι γυναίκες του Αφγανιστάν στην σκοτεινή περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας από τους Ταλιμπάν.
«Δεν έχω βγει από το σπίτι μου εδώ και σχεδόν 60 ώρες. Πώς μπορώ, αν αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου είναι αληθινό; Πριν από αυτό, ο τρόμος του καθεστώτος των Ταλιμπάν υπήρχε μόνο στις ιστορίες της οικογένειάς μου και στις σελίδες των βιβλίων. Τώρα, μιλώντας πρακτικά, είναι η κυβέρνησή μας. Έτσι ακριβώς, το μέλλον μου ξαναγράφεται.
Την Κυριακή ήμουν στο γραφείο όπου εργάζομαι ως δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε κοινωνικές υποθέσεις, ιδιαίτερα σε γυναικεία θέματα, όταν διαδόθηκε η είδηση ότι οι Ταλιμπάν έφτασαν στην Καμπούλ, κάνοντας τους συναδέλφους μου και εμένα να βρεθούμε σε κατάσταση πανικού. Κλείσαμε γρήγορα τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε αν το γραφείο μας δεχόταν έφοδο, τα προσωπικά μας δεδομένα να είναι προστατευμένα.
Καθώς φύγαμε προς τη σχετική ασφάλεια των σπιτιών μας, οι μερικώς αποκλεισμένοι δρόμοι της Καμπούλ θύμιζαν σκηνή της Αποκάλυψης και έπρεπε να περπατήσω αρκετά χιλιόμετρα. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι καλοντυμένες, σύγχρονες γυναίκες που έσπευσαν να κάνουν το ίδιο. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι σκόρπια γυναικεία παπούτσια, εγκαταλελειμμένα βιαστικά από τις γυναίκες που τα φορούσαν.
Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι σκόρπια γυναικεία παπούτσια, εγκαταλελειμμένα βιαστικά από τις γυναίκες που τα φορούσαν. Κάθομαι λοιπόν εδώ, νιώθοντας αιχμάλωτη. Δεν ξέρω τι θα μου κάνουν οι Ταλιμπάν αν με ταυτοποιήσουν ως γυναίκα δημοσιογράφο που έχει γράψει εκατοντάδες αναφορές εναντίον τους. Γνωρίζουμε ότι μετά την κατάληψη άλλων επαρχιών, οι Ταλιμπάν άρχισαν να ερευνούν τα σπίτια και να αρπάζουν τα έγγραφα κυβερνητικών υπαλλήλων, πρώην τζιχαντιστών διοικητών, δυνάμεων ασφαλείας και δημοσιογράφων.
Έχω ήδη κρύψει τα δικά μου έγγραφα. Έχω καταστρέψει όλες τις φωτογραφίες που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι είμαι δημοσιογράφος. Και έχω θάψει το μετάλλιο που έλαβα από τον πρώην πρόεδρο Ασράφ Γκάνι μετά την διάκρισή μου ως δημοσιογράφου της χρονιάς.
Ο μόνος τρόπος για να ενημερωθώ για το τι συνέβαινε έξω ήταν να παρακολουθώ τις εξελίξεις στο Facebook και το Twitter. Για κάποιο διάστημα, το αφγανικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδιδε μόνο τραγούδια, Κοράνι ή θρησκευτικά ποιήματα. Δημοφιλή κανάλια, όπως το Tolo News και το Ariana News, απλώς μετέδιδαν επαναλήψεις.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μου έδειξαν το βάθος της τραγωδίας που συνέβη στην Καμπούλ: το βίντεο από το αεροδρόμιο όπου συρρέουν άνθρωποι με την ελπίδα να φύγουν από τη χώρα, οι αναφορές για αρκετά άτομα που σκοτώθηκαν. Μου είπαν ότι ένας φίλος που εργάζεται για αμερικανικό μέσο ενημέρωσης μεταφέρθηκε αεροπορικώς με την οικογένειά του, αλλά δεν ξέρω πού οδηγήθηκαν.
Οι Ταλιμπάν άρχισαν τώρα τις επιδρομές σε σπίτια στην Καμπούλ, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών των δημοσιογράφων. Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επίσης έρευνες στο γραφείο του Tolo News (ειδησεογραφικό κανάλι του Αφγανιστάν), στην περιοχή Βαζίρ Ακμπάρ Καν. Ο διευθυντής του, Σαάντ Μοσένι έγραψε στο Twitter ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς.
Για εμάς τις γυναίκες, η κατάσταση είναι η πλέον ατυχής. Σε μηνύματα οι φίλες μου με ρωτούν τι πρέπει να κάνουν. Οι Ταλιμπάν έχουν πει ότι μπορούμε να πάμε στη δουλειά μας αν φοράμε το ισλαμικό χιτζάμπ, ένα πέπλο ολόσωμο. Ωστόσο, μετά την κατάληψη της πόλης Χεράτ στο δυτικό Αφγανιστάν, ενώ είπαν ότι το πανεπιστήμιο θα παρέμενε ανοιχτό στη συνέχεια απέτρεψαν τις φοιτήτριες και τις καθηγήτριες να εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη.
Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Καμπούλ, καθώς βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές μιας εβδομάδας. Κανείς δεν ξέρει τι θα αποφασίσουν τώρα οι Ταλιμπάν. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσουν οι Ταλιμπάν μετά από μια εβδομάδα. Ακόμα κι αν δεν σκοτώνουν γυναίκες σαν εμένα που έχουν δουλέψει για πολλά χρόνια και έχουν υψώσει τη φωνή τους, αν αναγκαστούμε να μείνουμε σπίτι και να χάσουμε την ανεξαρτησία μας, έτσι κι αλλιώς είμαστε νεκρές.
Καλώ τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και όλες τις χώρες που μπορούν να εργαστούν σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες να αποτρέψουν την επιστροφή των γυναικών του Αφγανιστάν στη σκοτεινή εποχή των οικογενειακών μου ιστοριών.
Εμείς οι γυναίκες του Αφγανιστάν πιστεύουμε ότι οι Ταλιμπάν δεν θα αλλάξουν ποτέ και υπό τον έλεγχό τους θα υποφέρουμε. Αυτό που λένε δεν ήταν ποτέ το ίδιο με αυτό που κάνουν» αναφέρει μεταξύ άλλων.
συστηνουμε τωρα με το κρυο να φοραει και γιλεκο. αλεξισφαιρο.με την μαφια που τα βαζει. μπορει να του εξηγησει ο συναδελφος του απο το μακελειο
Προς το παρόν, το τυπάκι, δημοσιεύει απλές κλήσεις, όπου χαιρετιούνται. Είναι απλά, μία προειδοποίηση!
Αν δεν υποκύψουν στην ...γοητεία του και δεν του δώσουν κι άλλα, απο αυτά, που ζητά, θα δημοσιευθούν άλλα!
Αλλά, δεν νομίζω, να φτάσουν μεχρι εκεί. Θα τα βρούν με τιποτα "επιδοτήσεις" απο τα λεφτά των φορολογουμένων, έτσι κι αλλιώς, στις επιχειρήσεις του τυπακου!
Θυμασθε ενα σκετσ των Monty Pythons, που όσο καθυστερούσαν να καταβάλλουν τα "λύτρα" για τον εκβιασμό, η ταρίφα ανέβαινε. Θα μπορούσε άνετα να παίζει και ο Φουρθιώτης μέσα! Δειτε το. Εχει πολύ γέλιο και σχέση με την πραγματικότητα: https://www.youtube.com/watch?v=_0caV4Fxpbw&ab_channel=SketchiT
Ναι μωρέ, μόνο ο Φουρθιώτης είναι. Θα θέλατε να δούμε το κινητό του Χατζινικολάου; Του Αυτιά; Της Τατιάνας; Τυχαία παραδείγματα. Τι πιστεύετε ότι θα βρίσκατε εκεί μέσα;
Αν είσαι δημοσιογράφος / τηλεπαρουσιαστής / μιντιάνθρωπος στην ελλάδα, έχεις τα προσωπικά κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων της εξουσίας, τους μιλάς στον ενικό, ανταλλάσεις μηνυματάκια, πιάνεις και κολλητιλίκια άμα λάχει. Αυτός είναι ο ρόλος των μίντια στην ελλάδα. Για όποιον ακόμη αμφέβαλλε.
Απο αυτά, που λές, φαίνεται, ότι δεν έχεις την παραμικρή ιδέα! Ακου "τους μιλάς στον ενικό, ανταλλάσεις μηνυματάκια, πιάνεις και κολλητιλίκια άμα λάχει."! Ετσι, νομίζεις, παίζεται το παιχνίδι? Καμάκι κάνουν?
O Φουρθιώτης ακολουθεί τον δρόμο του Τράγκα, του Θεμου, του Μάκη, του Κακαουνάκη και κανα δυο άλλωγ, μικροτέρου βεληνεκούς.
Δεν εχει, απλα, τα κινητά ανθρώπων της εξουσίας. Εχει τους ίδιους τους ανθρώπους της εξουσίας! Στην τσέπη του! Γι αυτό, δούλευαν τα κορίτσια του!
Ετσι βγαινουν και οι περιουσίες! Ειδες, τι είχε ο Τράγκας? Εσυ μια ζωή να δουλεύεις, ούτε την αποθήκη απο ενα σπίτι απο αυτά, που είχε ο Τράγκας δεν πρόκειται να βγάλεις!
Α, ρε Τζούλια! Τους έκαψες τους ανθρώπους!
Η απόλυτη παρακμή. Κατσαπλιαδες με κοστούμι.
Ποπ κορν και μπύρες.
Tζούλια και κόκα κόλες!
Τώρα πληρώνονται αυτά! (Αν δεν υποκύψουν στην ...γοητεία του Φουρθιώτη)
το αστειο σε ολα αυτα ειναι οτι σε αυτην την αντιπολιτευτικη φαση κανεναν δεν συμφερει (πλην κυβερνησης) το οποιο θεμα φουρθιωτη καθως αποπροσανατολιστικα στο κυριο θεμα που υποτειθεται ηταν ο χιονιας...
σοβαρά τώρα; Αν ο Φουρθιώτης έχει τα στοιχεία που λέει, ποιος τον χέζει τον χιονιά. Μιλάμε για διασυρμό περισσοτέρων του ενός ατόμων και ίσως και ποινικά αδικήματα
Αλήθεια, πιστεύεις αυτά, που λές?
Όχι απλά, έχει τα στοιχεία! Εχει και άλλα, που ούτε οι ίδιοι δεν τα ξέρουν!
Δεν θυμάσαι, που ειχαν πιάσει τον Θέμο στην Ελβετία με 5 μύρια και τον άφησαν. Πού, στην Ελβετία! Πού οι νόμοι τηρούνται 1000%!!!! Σκέψου, ποιοί μπήκαν στη μέση για να τον αφήσουν. Σκέψου, τι γνώριζε για αυτούς!
Καλα έλεγε ο "κυριος οίδε": δεν είχε αυτός μέσον τον πρωθυπουργό! Ο πρωθυπουργός είχε μέσον αυτόν!