«Η Γερμανία, η οποία έχει δέκα φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατέγραψε μόλις 2.256 θανάτους» σημειώνει το Μέσο που επισημαίνει πως, όπως συμπέραναν οι ανταποκριτές του σε όλη την Ε.Ε., το εμβόλιο δεν αποτελεί πανάκεια και πως ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να επισκιαστεί η συζήτηση για την κατάσταση των συστημάτων υγείας.

Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, πηγές της Ένωσης απέδωσαν στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στο κακό σύστημα υγείας το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, καθώς το ποσοστό βρίσκεται μόλις στο 29,3% (και μόνο το 9,1% να έχει λάβει τρίτη δόση). Αντίθετα, η γειτονική Ρουμανία κατέγραψε 1.273 θανάτους τον Ιανουάριο και τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι καλύτερα: Μόλις το 42% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί ενώ το 8,2% έχει λάβει τρίτη δόση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, που ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που επέβαλε lockdown, η Κομισιόν είναι προβληματισμένη, καθώς το 68,9% του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 45,4% των πολιτών έχει επίσης λάβει αναμνηστική δόση.

Η ιστοσελίδα αναφέρει μάλιστα πώς η κυβέρνησή μας αποδίδει τον υψηλό αριθμό θανάτων στη… γήρανση του πληθυσμού, αφού επικαλείται πρόσφατη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, σύμφωνα με την οποία «το 89% των θανάτων είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και αφορούν άτομα με συννοσηρότητες».

Η ίδια μίλησε επίσης για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι θάνατοι στη χώρα μας αναφέροντας τα εξής: «Για όποιον λόγο και να έρθει ένας άνθρωπος στο νοσοκομείο, ακόμη και τροχαίο, για οποιονδήποτε λόγο, ένα έμφραγμα, εάν μετρηθεί στο νοσοκομείο που γίνονται rapid test για όλους και μπει στο νοσοκομείο και πάλι το μετράμε ως Covid. Η αιτία εισόδου μπορεί να είναι διαφορετική αλλά μπαίνει σε θαλάμους covid και καταγράφεται ως covid, που πολύ πιθανό είναι κάποιο άλλο. Έχουμε, δηλαδή, ανθρώπους με καρκίνο τελικού σταδίου, με αιματολογικά νοσήματα, είναι ο τρόπος που μετράμε λίγο διαφορετικός. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος».

Κανένας προσυμπτωματικός έλεγχος

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Euractiv ότι η «παραλλαγή Δέλτα» δημιουργεί ακόμη πολύ σοβαρά προβλήματα και έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο σύστημα υγείας. Όμως, πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν εφαρμόζονται στη χώρα μας παρ’ ότι έχουν νομοθετηθεί και ότι η κακή κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούριο και συνιστά αποτέλεσμα πολλών ετών λιτότητας και σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Σταμάτης Βαρδαρός, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και σύμβουλος πολιτικής υγείας του Αλέξη Τσίπρα, είπε στο Euractiv Ελλάδος ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η απουσία φροντίδας σε προνοσοκομειακό επίπεδο, η απουσία δηλαδή πρωτοβάθμιας φροντίδας (GPs).

Αναφορικά με τις ΜΕΘ, η ποιότητα της φροντίδας και τα υγειονομικά standards έπεσαν δραματικά, ενώ για τις απλές κλινικές COVID, είπε ότι έχουν στελεχωθεί σε μεγάλο βαθμό με μη ειδικευμένους γιατρούς. «Πχ είχαμε γαστρεντερολόγους υπεύθυνους σε εφημερία σε κλινικές covid».

Σύμφωνα με το Euractiv, πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ορισμένες χώρες πρέπει να πάρουν το μάθημά τους όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και για αυτό προτείνουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση.