Η απόφαση εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ECSR), το κύριο όργανο παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, μετά από καταγγελία από την ελληνική συνδικαλιστική οργάνωση ΓΣΕΕ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).
 
Η ECSR διαπίστωσε, επίσης, ότι η νομοθεσία για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας κατά την περίοδο 2010-2014 παραβίασε διάφορα άλλα άρθρα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη:

  • Το δικαίωμα του εργαζομένου να κερδίζει τη ζωή του.
  • Να έχει λογικές ημερήσιες και εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και να μειώνεται σταδιακά η εργάσιμη εβδομάδα.
  • Το δικαίωμα των εργαζομένων σε αμοιβές που θα διασφαλίζουν σε αυτούς και στις οικογένειές τους ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
  • Το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε εύλογο διάστημα προειδοποίησης πριν από τον τερματισμό της απασχόλησης.
  • Το δικαίωμα των μισθωτών κάτω των 18 ετών σε άδεια τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων με αμοιβή ετησίως.
  • Το δικαίωμα των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους να καθορίζουν και να βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας τους.

 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ETUC, η εν λόγω καταδίκη ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις από τον ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ) και άλλους φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
«Η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως τη στάση της απέναντι στη λιτότητα και τους μισθούς. Οι υψηλότεροι μισθοί είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, όχι ένα κόστος που απειλεί την οικονομική ανάκαμψη. Οι περικοπές των μισθών ξεκινούν έναν κύκλο παρακμής, από τον οποίο είναι πολύ δύσκολο για μία οικονομία να ανακάμψει», δήλωσε σχετικά η γραμματέας της ETUC, Έστερ Λιντς, χαρακτηρίζοντας «ασυγχώρητη» την πρακτική της ΕΕ να ζητά από τα κράτη-μέλη την αποπληρωμή των χρεών τους σε βάρος των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση: