Νομιμοποιείται η ΕΚΤ ως ύστατος δανειστής; Η απάντηση δόθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Άλλωστε, παρατηρητές προεξοφλούσαν θετική απόφαση με δημιουργικές ασάφειες, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στις χώρες σε κρίση.


Αιτία της δικαστικής διαμάχης τρεις λέξεις που εκστόμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, τον Ιούλιο του 2012, στο απόγειο της ευρωκρίσης, εξαγγέλλοντας πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ, Outrigtht Monetary Transactions Programm) από χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα. Τότε είχε πει το περιβόητο «whatever it takes», δηλαδή «με κάθε κόστος».
Αυτή η διευκρίνιση επενέργησε τόσο καθησυχαστικά στους επενδυτές και τους κερδοσκόπους που ξαφνικά σταμάτησαν τις επιθέσεις τους εναντίον του ευρώ και απομακρύνθηκε το κλίμα δυσπιστίας προς το κοινό νόμισμα.
 
Για πληρέστερη παρουσίαση της υπόθεσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι προθέσεις Ντράγκι δεν είχαν συζητηθεί με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ειδάλλως, ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν δεν θα τις είχε προσυπογράψει.
Η συνέχεια δόθηκε ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης. Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί και οικονομολόγοι προσέφυγαν εναντίον της εξαγγελίας του Μάριο Ντράγκι, αμφισβητώντας τη νομιμότητα αγοράς ομολόγων που ούτως ή άλλως δεν θα αγόραζε κανείς βάζοντας σε κίνδυνο το 1/3 των Γερμανών φορολογουμένων και ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα παραβιάζει το δικαίωμα της γερμανικής Βουλής να αποφασίζει σε δημοσιονομικά θέματα της χώρας.

Οι Γερμανοί συνταγματικοί δικαστές παρέπεμψαν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διαπιστώνοντας παράλληλα παραβίαση του πρωτογενούς δικαίου της Ε.Ε. από την ΕΚΤ και υπέρβαση της εντολής της έχει δοθεί για την άσκηση νομισματικής πολιτικής.
 

Και μήνυμα Ντράγκι

Σαφές μήνυμα ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της συνεδρίασης της 22ας Ιανουαρίου, στέλνει ο Μάριο Ντράγκι. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει την ανάγκη για επεκτατική νομισματική πολιτική και τονίζει πως “δεν είμαστε εδώ για να δώσουμε πλεονεκτήματα σε μία ή σε άλλη χώρα”
 
Η ΕΚΤ «πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκιά χαμηλά και να εργαστεί προς μία επεκτατική νομισματική πολιτική που να στηρίξει την ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Προσέθεσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ως προς το πώς θα πετύχει η ευρωτράπεζα τον στόχο της – δηλαδή την σταθερότητα των τιμών – «αλλά δεν είναι ότι έχουμε απεριόριστες πιθανότητες». Τόνισε επίσης ότι όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι αποφασισμένα να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας των τιμών.
 
“Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι χαμηλός, αλλά είναι σίγουρα υψηλότερος από ότι ήταν πριν ένα χρόνο” συμπληρώνει. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρέθηκε το Δεκέμβριο σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. 
 
Ερωτηθείς για το εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ιταλίας, μετά με την παραίτηση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι θα παραμείνει στην προεδρία της ΕΚΤ

(Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters, Dow Jones Newswires)