Η διάσωση των ισπανικών και πιθανόν των κυπριακών τραπεζών, η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Διάσωσης EFSF και ESM, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Eurogorup που ξεκινάει στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), στο Λουξεμβούργο.

Παρουσία του υφυπουργού οικονομικών, Γιώργου Ζανιά, στο Eurogroup αναμένεται να διεξαχθεί μια πρώτη πολιτική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ενδεχομένως για την επικαιροποίηση του Μνημονίου. «Τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου» παραδέχονται όλοι πλέον στις Βρυξέλλες και ως εκ τούτου η «επικαιροποίηση» του Μνημονίου θεωρείται αναγκαία.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου, πριν η Τρόϊκα πάει στην Αθήνα για την τακτική αξιολόγηση του προγράμματος», δήλωσε, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν. 

 

Το Eurogroup ανοίγει και πάλι το φάκελο «Ελλάδα»
 
Η Έκθεση της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη πριν από τα μέσα Αυγούστου – εκτός απροόπτου – και μέχρι τότε οι ροές πόρων προς την Ελλάδα θα περιορισθούν μόνο στα “κομμάτια” της χρηματοδότησης που αφορούν στην αποπληρωμή ομολόγων προς τους επισήμους φορείς (δηλαδή την ΕΚΤ, τις κεντρικές τράπεζες κ.λ.π.). Επιπρόσθετα θα αποδοθεί άμεσα στην Ελλάδα και το υπόλοιπο 1,2 δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί προεκλογικά αλλά έχει εγκριθεί ήδη από το Eurogroup η εκταμίευσή του, αν και υπάρχουν ακόμα και τώρα πιέσεις για να αποπληρωθούν με αυτό υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ESM, γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr.
 
Στην σημερινή συνάντηση ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς θα έχει μαζί του ένα “φάκελλο” με τα τελευταία απολογιστικά “νέα” από το που βρίσκεται η ελληνική οικονομία στο τέλος του Α εξαμήνου. Η εικόνα σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν φαίνεται να έχει επιδεινωθεί τραγικά αλλά όπως σχολίασε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο capital.gr “οι διαφορές που μπορείς να παρατηρήσεις σε κάποιο ασθενή σε καταστολή είναι συνήθως πολύ μικρές…”.
 
Πράγματι όπως αναφέρουν στο ΥΠΟΙΚ το κεντρικό ζήτημα που θα συζητηθεί με την τρόικα δεν είναι απλά οι καθυστερήσεις που έχουν μεσολαβήσει στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και το πως θα δοθεί η δυνατότητα να αρχίσει να κινείται η οικονομία σε μία σειρά κλάδους στους οποίους κάθε δραστηριότητα φαίνεται να “σβήνει” από την απουσία ρευστότητας.
 
Ακόμα και στην τελευταία συγκυριακή πηγή ρευστότητας τον τουρισμό η κατάσταση στο επίπεδο αυτό είναι δραματική. Έτσι αναζητείται μία πρόταση “ρύθμισης” με την τρόικα που θα μπορούσε να δώσει έστω και προσωρινά μία λύση ώστε να αποκτήσει νόημα όπως υποστηρίζουν η όποια συζήτηση αναδιαπραγμάτευσης στην συνέχεια.
 
Για τον λόγο αυτό άλλωστε φαίνεται ότι θα αναζητηθούν “λύσεις” στην κατεύθυνση της επίσπευσης των διαδικασιών ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην οποία ο νέος υπουργός οικονομικών φαίνεται να έχει ήδη έτοιμο τον φάκελο των προτάσεων που θα κατατεθούν στην κυβέρνηση.
 

Τρία μέτρα

Απολύσεις στο Δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις και φορολογικό σύστημα είναι τα τρία προαπαιτούμενα των Ευρωπαίων εταίρων μας για την όποια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με την νέα ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η «Ναυτεμπορική».

Απέναντι στη φιλολογία της επαναδιαπραγμάτευσης που αναπτύσσεται με τρεις διαφορετικές εκδοχές από τα κόμματα που αποτελούν τη νέα κυβέρνηση, οι εταίροι μας έχουν ήδη θέσει τους όρους τους από την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Θα τους επαναλάβουν στο νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα συνοδεύεται και από τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Ζαννιά, και κατά το σημερινό Eurogroup, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας.

Πέρα απ' αυτό, όμως, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δεσμευτεί και για κάποιες «γρήγορες νίκες» σε αλλαγές που έχουν ενταχθεί από το πρώτο μνημόνιο και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Το πρώτο και ίσως πιο σπουδαίο από τα θέματα αυτά είναι η μείωση του μεγέθους του δημοσίου τομέα. Στο δεύτερο μνημόνιο υπάρχει ο προγραμματισμός για 150.000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι και το 2015.

Οι δανειστές είναι έτοιμοι να ακούσουν και εναλλακτικές λύσεις που θα προταθούν από εμάς, αλλά θα πρέπει να έχουν σαφές και μετρήσιμο αποτέλεσμα και να μην καταγράψουν την αποτυχία της εργασιακής εφεδρείας και των συγχωνεύσεων των δημόσιων οργανισμών.

Μέχρι στιγμής έχουμε υποσχεθεί μέσω της εργασιακής εφεδρείας αποχωρήσεις 15.000 ατόμων και το αποτέλεσμα ήταν μόλις και μετά βίας 7.000 άτομα. Σε όσες συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών έγιναν οι συνολικές αποχωρήσεις ατόμων δεν ξεπερνούν τα 100 άτομα, δείγμα του ότι οι στόχοι έχουν μεγάλες αποκλίσεις.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η φορολογική νομοθεσία και η είσπραξη των φόρων. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισαν ότι, παρά τις υποσχέσεις, έχουν γίνει πολύ λίγα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, η οποία ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 25 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, βέβαια, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε για την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και της δημιουργίας ενός φορολογικού μηχανισμού ευέλικτου και αξιόπιστου. Μέτρα όπως ο περιορισμός των περίπου 300 ΔΟΥ της χώρας σε 30 ή 50, η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ο αυτοματισμός των ελέγχων, αλλά και ο μόνιμος και υπερκομματικός γενικός γραμματέας, αρμόδιος για τα έσοδα παραμένουν ακόμη μέτρα που περιμένουν την εφαρμογή τους.

Το τρίτο μεγάλο θέμα που έχει τεθεί ήδη είναι η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων αναμένεται να αναθεωρήσουν εκ νέου το στόχο για έσοδα 3 δισ. ευρώ για φέτος. Εδώ βέβαια η Ελλάδα έχει να αντιτείνει τη δυσπιστία απέναντι στη χώρα μας αλλά και την κακή κατάσταση των αγορών.

Ωστόσο, το επιχείρημα των εταίρων μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει κίνηση στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας κινητής και ακίνητης με στόχο να αρχίσει να βελτιώνεται και η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές. Επίσης ζήτησαν πιο αποφασιστική στάση ειδικά για τη μερική ή ολική αποκρατικοποίηση δημοσίων εταιρειών, η αξιοποίηση των οποίων εμπεριέχει πολιτικό κόστος όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αλλά και η δημόσια ακίνητη περιουσία.

Επί της ουσίας η τρόικα κατά τις τακτικές επαφές που είχε όλο αυτό τον καιρό με τα στελέχη όλων των παραγωγικών υπουργείων έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό μια νέα διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση θα γίνει μια συνάντηση γνωριμίας με τους επικεφαλής της τρόικας ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Οι πρώτες αυτές συναντήσεις θα φτιάξουν την ατζέντα για την ουσιαστική διαπραγμάτευση.