Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μετά από συνομιλία που είχε μαζί του, ανέβασε μήνυμά του στο twitter, ζητόντας παράλληλα την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Μόλις μίλησα με το Μαριάνο Ραχόι. Μοιράζομαι τα συνταγματικά του επιχειρήματα, απηύθυνα έκκληση για την αναζήτηση τρόπων αποφυγής της περαιτέρω κλιμάκωσης και της χρήσης βίας», έγραψε ο πρόεδρος Τουσκ.


Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως η ψηφοφορία για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας είναι παράνομη σύμφωνα με όσα ορίζει το ισπανικό Σύνταγμα, και τόνισε πως το θέμα είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας που θα πρέπει να λυθεί με βάση τη συνταγματική τάξη.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις για το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας και τα πρωτοφανή επεισόδια καταστολής από την ισπανική αστυνομία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε πως η βία δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτικό εργαλείο. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ψηφοφορία δεν είναι νόμιμη. Τόνισε πως η Κομισιόν «έχει εμπιστοσύνη στην “ηγεσία” του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στη διαχείριση αυτής της δύσκολης διαδικασίας, με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία αυτό εγγυάται».

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει πολιτικό εργαλείο. Σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα, η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία δεν είναι νόμιμη. Πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας που πρέπει να γίνει αντικείμενο διαχείρισης με βάση τη συνταγματική τάξη», είπε προσθέτοντας ότι «είναι ώρα για ενότητα και διάλογο, όχι βία». Υπενθυμίζεται πως ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την Κυριακή πως σχετικά με το καταλανικό δημοψήφισμα η κυβέρνηση του έχει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε να υπάρξει επειγόντως διάλογος μεταξύ της Καταλονίας και της Ισπανίας και δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου τα πράγματα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία που αμαυρώθηκε από βία.
 
«Οι εικόνες που μας ήρθαν χθες από την Ισπανία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διακοπεί αυτό το σπιράλ κλιμάκωσης», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε ανακοίνωση του.
 
Ο Γκάμπριελ κάλεσε και τις δύο πλευρές «να παραμείνουν ήρεμες» και να εργαστούν προς μια μόνιμη πολιτική λύση που να σέβεται το κράτος δικαίου, το οποίο, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που ενώνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.