Ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού, Γιάνος Λάζαρ, ανέφερε πως ο Ορμπάν θα στείλει στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιστολή, ζητώντας την οικονομική αρωγή των 400 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Ο ίδιος υποστήριξε πως ο φράχτης της Ουγγαρίας μεταξύ των συνόρων της χώρας με την Κροατία και τη Σερβία «φύλασσε όλους τους ευρωπαίους πολίτες από τα παράνομα μεταναστευτικά κύματα» και πως ήρθε η ώρα η ΕΕ να βοηθήσει την Ουγγαρία, όπως έκανε και με την Ιταλία και την Ελλάδα.
 
«Δεν πρόκειται να δεχτούμε να τύχουμε διαφορετικής αντιμετώπισης»
τόνισε.
 

Η αντιπροσφυγική προσφυγή της Ουγγαρίας
 

Η δήλωση έρχεται λίγο καιρό μετά την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι η προσφυγή της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας κατά του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να απορριφθεί.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία και η Ουγγαρία, οι οποίες, όπως και η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία, ψήφισαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου κατά της εκδόσεως της αποφάσεως για τον μηχανισμό, ζήτησαν από το Δικαστήριο την ακύρωσή της αποφάσεως προβάλλοντας λόγους διαδικαστικής φύσεως ή αναγόμενους στην επιλογή ακατάλληλης νομικής βάσεως και ισχυριζόμενες, ότι η απόφαση αυτή δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης ούτε αναγκαία προς τούτο.